ElpáH(E)OLó

2017.04.15. 16:49

Megváltás után

A Jézus-központú evangélium nem hiteget. Az új szövetség megkötésével megteremti számunkra az esélyt, a megváltással pedig meg is erősíti azt, oly módon, hogy a mindennapi döntéseinket ránk bízza.

Tari Ottó

Mögöttünk a halál, a megváltás misztériuma, előttünk a feltámadás és az örök élet ígérete. Nagyszombat kétezer éves üzenete ez a keresztény világ számára, az emberiség üdvösségére. De a más vallásúak részére is tanulsággal szolgál: a földi valóság csupán egyetlen fejezete az öröklétnek, ahová ki-ki a valós érdemei szerint kap besorolást.

A Jézus-központú evangélium nem hiteget. Az új szövetség megkötésével megteremti számunkra az esélyt, a megváltással pedig meg is erősíti azt, oly módon, hogy a mindennapi döntéseinket ránk bízza. A pokol-purgatórium-paradicsom kilátásaival mindezt cizelláltabbá teszi, tagoltan, hogy mindenki megértse. A kereszthalál tehát nem a felelősség átvállalása, hanem gyötrelmekkel teli példamutatás.

A szenvedéstörténet és az azt követő eufória mellett azonban a közömbösek, de még a mindent tagadók sem mehetnek el szó nélkül. Az ideológiamentesen – közönségesebben: a pálya széléről – figyelemmel kísért stációk mögött ott rejtőzik a katarzis valamennyi ismérve, amiket legelőször gyermekkorunk meséivel szívhattunk magunkba.

A kisgyermek most is ott van valamennyiünkben, ha szeretnénk, ha nem. Ha felülkerekedik is bennünk a racionalitásnak hazudott gonosz, a kapuk sosem záródnak be végérvényesen. Meggyőződésünk szerint lefordíthatjuk a Megváltó nyelvére, vagy prózai tudomásulvétellel nyugtázhatjuk: édesanyánk meséi során egyszer sem szerettük volna, hogy a negatív hős kerekedjen felül. Ennyi elég is a reményhez.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!