30°
30°
18°
Augusztus 25.

Ezen a napon

Az adatok szolgáltatója Ezenanapon.hu
2019. Augusztus. 25.
33 éve / 1986. 08. 25.
Piacra dobták Paul Simon egyik legsikeresebb munkáját, Graceland címmel
38 éve / 1981. 08. 25.
Megszületett Rachel Sarah Bilson amerikai színésznő (Narancsvidék sorozat)
43 éve / 1976. 08. 25.
Megszületett Alexander Johan Hjalmar Skarsgård svéd színész
A svédországi Stockholmban született. Édesapaja és három fiatalabb testvére is színész. Első filmszerepét az édesapja egyik barátjától kapta hét évesen. Hazájában 13 évesen lett híres, de kényelmetlennek érezte és jó pár évre otthagyta a színészkedést. 19 évesen katonai szolgálatra jelentkezett. 18 hónapig szolgált a svéd hadseregben, egy olyan egységben, amely anti-szabotázzsal és anti-terrorizmussal foglalkozott Stockholmban.Hét, színészkedés nélküli év után 1997-ben beiratkozott egy színészi tanfolyamra, és több kisebb szerepe is volt. Az átttörés 2004-ben következett, a Gyilkos megszállás című minisorozattal. A forgatás megkezdése előtt hallott a True Blood-Inni és Élni hagyni című sorozatról, amire kezdetben nem akart jelentkezni, majd mikor megtudta, hogy kik a film alkotói, mégis beküldött egy videót és megkapta Eric Northman, az 1000 éves viking vámpír, sheriff és bártulajdonos szerepét.
46 éve / 1973. 08. 25.
Meghalt Mahmud Tejmur egyiptomi író
Tejmur munkásságának legértékesebb részét népi kömyezetben játszódó novellái alkotják, ő az egyiptomi elbeszélés legnagyobb mestere. Regényeire a cselekmény öncélú bonyolítása, a mondanivaló elvontsága, szimbolikus jellege, a fantasztikum kedvelése jellemző. Drámáiban többnyire történelmi témákat dolgoz fel. Írásai A halál ügynöke és más elbeszélések címmel jelentek meg magyarul.
75 éve / 1944. 08. 25.
Meghalt Musza Dzsalil szovjet-tatár költő, műfordító
1941-től a szovjet hadseregben szolgált. Egy évvel később súlyosan megsebesült, német fogságba esett, majd koncentrációs táborba hurcolták. Hazaszeretetre, hősies ellenállásra buzdító költeményei a fogolytáborban keletkeztek. Ellenállási csoportot szervezett a foglyok kiszabadítására, ezért a fasiszták kivégezték. Halála után, 1956-ban megkapta a Szovjetunió hőse címet. "Jövünk"címmel jelent meg önálló kötete. A ma nevét viselő Tatár Állami Opera - és Balettszínház egyik megszervezője volt.
75 éve / 1944. 08. 25.
Megkezdődött Franciaország felszabadítása a német megszállás alól
A II. világháborúban a második front 1944. Június 6-i megnyitása után. Felszabadult a francia főváros, amelyet átadtak Leclerc tábornoknak, miután a francia ellenállás látva a szövetséges csapatok előrenyomulását felkelést robbantott ki. Igaz, Párizs "visszafoglalását" nem sikerült elérni minden ellenállás nélkül, de a német megszállók és a francia ellenállás katonáinak első összecsapásai után, a náci haderő kénytelen volt visszavonulni a Franciaország fővárosából. Még aznap Párizsba érkezett De Gaulle tábornok is, és az ideiglenes francia kormány székhelyét Algírból rövidesen Párizsba tette át. Megkezdődött a kíméletlen hajtóvadászat a németekkel együttműködő franciák után.
81 éve / 1938. 08. 25.
Megszületett Kenny Rogers színész (A nagy hazárdőr)
94 éve / 1925. 08. 25.
Megszületett Bíró Gerd újságíró, főszerkesztő, közgazdasági szakíró
Bíró Gerd munkájának fő területe 1947-től a külföldre irányuló tájékoztatási tevékenység: dolgozott a Külügyminisztériumban, a Corvina kiadó szerkesztőjeként és nagykövetségi tanácsosaként. 1969-től, közel két évtizeden át vezette a Magyar Kereskedelmi Kamara Tájékoztatási Főosztályát. 1970-ben megalapította az ország külgazdasági - és világpiaci nyitását előmozdító Hungarian Business Herald, illetve Ungarische Wirtschaftshefte című angol, illetve német nyelvű folyóiratot. Több könyvet írt az európai gazdasági együttműködésről, a nemzetközi kapcsolatok fejlődéséről. Külföldi előadásait angol, francia és német nyelven tartotta.
96 éve / 1923. 08. 25.
Megszületett Reima Pietila finn építész
Pietila az oului egyetemen tanult, majd 1973-78 között maga is építőművészetet tanított. Volt a Finn Építészeti Szövetség alelnöke és a finn kormány tagja is. A század egyik legnagyobb építészének tartották, aki a különböző építőanyagokat kreatív módon kombinálta és a modern kor követelményeinek megfelelő stílust jól egyeztette össze a hagyományos formákkal. Számos nagysikerű finnországi és külföldi alkotás fűződik a nevéhez. Például az 1958. évi brüsszeli világkiállítás finn pavilonja, a tamperei Kaleva központ, az Otaniemi kongresszusi központ, a kuvaiti Siet palotaegyüttes, a helsinki minisztertanácsi, valamint külügyminisztériumi épület. Utolsó munkája Mauno Koivisto finn elnök hivatali rezidenciájának épülete volt.
109 éve / 1910. 08. 25.
Megszületett Ruby Keeler amerikai táncosnő, színésznő (New York járdái)
1928-ban lépett először a filmvászonra, és néhány éven belül az extravagáns hollywoodi musicalek sztárjává vált. Sikerrel szerepelt a Bye, Bye Bonnie című musicalban, majd a "New York járdái" című filmben. Emlékezetes alakítást nyújtott az 1930-as évek elején készült "42-ik utcá" - ban. 1941-ben játszotta utolsó filmszerepét, "Az egyetem kedvese"című filmben, majdf érjhez men tés visszavonult a "show" - biznisztől. Élete utolsó 30 évében már csak néhány TV - fellépést vállalt.
189 éve / 1830. 08. 25.
A párizsi júliusi forradalom hatására Brüsszelben felkelés tört ki a holland uralom ellen
Az 1814-15-ös bécsi kongresszuson Hollandia és Belgium egyesítésével létrejött Egyesült Németalföldi Királyság. Az 1830-as párizsi júliusi forradalom hatására felkelés tört ki Brüsszelben a holland uralom ellen. November 18-án a belga Nemzeti Kongresszus kimondta az ország függetlenségét és Belgium alkotmányos monarchia lett.
308 éve / 1711. 08. 25.
Megszületett Johann Gottfried Herder német költő, műfordító, esztéta, történetfilozófus
Herder a természethez való visszatérést hírdető mozgalom, a "Sturm und Drang" vezető teoretikusa. Szerinte az emberiség története a természetből indul, annak folytatása. Az emberiség fejlődésének eredménye a művészet, a vallás, a gondolkodás és a nyelv, a fejlődés során azonban elvész a természet szerinti élet. Újraértékelte a német kultúrát, az antik humanizmust tekintette művelődési eszménynek. Egész életművével a nemzeti ésaz egyetemes kultúra mélyebb megismerésére és megértésére törekedett. 1963-ban alapították a róla elnevezett díjat, amelyet a bécsi egyetem évente olyan kelet - és délkelet -európai tudósoknak, művészeknek adományoz, akik jelentősen részt vesznek a terület tudományos, kulturális és emberi kapcsolatainak alakításában. (Meghalt 1803.12.18)
4 éve / 2015. 08. 25.
Meghalt Fejes Endre, Kossuth- és József Attila-díjas író, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja
18 éve / 2001. 08. 25.
Bahamákon repülőgép balesetben életét vesztette Aaliyah, rhythm and blues-énekesnő
A csapat klippet forgatot, a felvételek után Aaliyah Miami felé indult, egy Cessna típusú géppel. Nem sokkal felszállás után a gép lezuhant. A balesetet a repülőgép túlterheltsége okozta. A későbbi vizsgálatokkor kiderült, hogy a pilótának gondok voltak az engedélyével, sőt korábban kábítószert is találtak nála.
30 éve / 1989. 08. 25.
A Voyager–2 űrhajó elsőként érte el a Neptunuszt
30 éve / 1989. 08. 25.
Meghalt Mályusz Elemér, történész, akadémikus (A reformkor nemzedéke)
Mályusz 1920-ban írt Turóc megye kialakulása című doktori disszertációjával a Tudományos Akadémia megvetette a településtörténeti iskola alapjait. 1920-22-ben Bécsben folytatott levéltári kutatásokat, 1922-1930 között a Magyar Országos Levéltár munkatársa volt. Az 1930 és1945 közötti időszakban a szegedi, majd a budapesti tudományegyetemen tanított.1930-1944 között a Magyar Protestáns Egyháztörténeti Adattár, 1931-35-ben Domanovszky Sándorral és Hajnal Istvánnal a Századok című folyóirat szerkesztője volt. 1945-ben politikai okokból kényszernyugdíjazták. 1947-54-ben az evangélikus egyház levéltárosa, 1954-től nyugalomba vonulásáig az MTA Történettudományi Intézet főmunkatársa volt .Kutatásai felölelték a magyar történelem szinte minden szakaszát. Kiemelkedő eredményeket ért el a középkori és a 18. századi Magyarország történelmének, a hűbériség és a rendiség problémájának vizsgálatában. Művelődési és egyháztörténeti kérdésekkel is foglalkozott. Nevéhez köthető a népiségtörténeti - kutatás megindítása és szervezése, s egyetemi oktatásának megalapítása. Művei: A reformkor nemzedéke, A népiség története, Árpádházi Boldog Margit, A Rákóczi-kor társadalma, Zsigmond király uralma Magyarországon.
42 éve / 1977. 08. 25.
Meghalt Kós Károly romániai magyar építész, grafikus, író, könyvkiadó, politikus
A szecesszió népi elemeket felhasználó irányzatnak jellegzetes képviselője. Budapest XIX. kerületében tér van róla elnevezve.
56 éve / 1963. 08. 25.
Paul McCartney 31 font pénzbüntetést kapott, és egy évre bevonták a jogosítványát gyorshajtás miatt
59 éve / 1960. 08. 25.
Megkezdődött a tizenhetedik újkori Nyári Olimpia Rómában
A Rómában rendezett Olimpia versenyszámait lehetett először televízión is követni, 83 ország több mint ötezer sportolója küzdött a bajnoki címekért. A magyarok a korábbi évekhez képest viszonylag kevés érmet szereztek, 6 arannyal, 8 ezüsttel és 7 bronzzal térhettek haza. A kardvívók továbbra is tartották magukat a hagyományokhoz: csapatban ismét bajnokok lettek, egyéniben pedig immár másodszor lett aranyérmes Kárpáti Rudolf. A vízilabdázók sajnos szakítottak a tradíciókkal, bajnoki cím helyett a harmadik helyet szerezték meg. A férfi öttusa csapat is megvédte bajnoki címét, egyéniben pedig Németh Ferenc állhatott a dobogó tetejére. A kajakozók erejéből most csak ezüst- és bronzérmekre futotta, kenu egyesben viszont ezer méteren olimpiai bajnok lett dr. Parti János. Ezen az olimpián is lett magyar öklözőbajnok: Török "Béka" Gyula légsúlyban volt a legjobb. A Római Olimpia szomorú szenzációja az első igazi doppingügy, a tiltott teljesítményfokozó szerek miatt meghalt a dán kerékpáros, Krud Jensen.
65 éve / 1954. 08. 25.
Megszületett Elvis Costello, brit zenész, zeneszerző
Eredeti nevén: Declan Patrick MacManus. 
68 éve / 1951. 08. 25.
Megszületett Rob Halford, a Judas Priest énekese
74 éve / 1945. 08. 25.
Megszületett Gáspár Miklós jogász, kereszténydemokrata politikus
Gáspár Miklós tanulmányai végeztével a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium jogtanácsosa volt 1983-90 között. 1988-ban belépett a Márton Áron Társaságba és a Független Jogász Fórumba. 1988-89-ben a Magyar Demokrata Fórum tagja volt, de a Kereszténydemokrata Néppár tmegszervezés emiatt 1989 márciusában átlépett a KDNP-be. 1989 nyarán a pártja képviseletében vett részt a Nemzeti Kerekasztal-tárgyalások plenáris és politikai középszintű ülésein. 1989-90-ben a KDNP országos titkára, 1995-98 között alelnöke volt. 1992-től tagja a Páneurópai Unió Magyar EgyesüIetének,1995-től pedig a Vitézi Rendnek.1990-98 között a KDNP országgyűlési képviselője, 1990-94-ben frakcióvezető - helyettes volt.1999-től a Fővárosi Földhivatal igazgatója.
79 éve / 1940. 08. 25.
Meghalt Pethő Sándor publicista, író, történész, a Magyar Nemzet című lap alapítója
Pethő közel tíz évig főgimnáziumi történelemtanárként dolgozott, majd azÉlet című folyóiratot szerkesztette,1934-38 között pedig a Magyarság című napilap főszerkesztői székében ült. 1938-ban Hegedűs Gyulával alapítója és főszerkesztője lett a Magyar Nemzet című napilapnak, amely jelentékeny szerepet játszott a hitleri fasizmus és a magyar szélsőjobboldali, nyilas mozgalmak elleni küzdelemben. A lap az ő vezetésével vált a német befolyással szembeforduló polgári orgánummá.
85 éve / 1934. 08. 25.
Megszületett Ali Akbar Rafszandzsani iráni politikus, államfő
Rafszandzsani Khomeini egyik tanítványa volt, s rövidesen politikai követője is lett. Reza Pahlavi trónfosztása után tagja lett a Forradalmi Tanácsnak, rövid ideig belügyminiszter is volt. 1980-ban az iráni parlament, a Medzslisz elnökévé választották. Túlélt két bombamerényletet, majd 1981-ben a forradalmi vezetők rangsorában a második helyre került. Ügyesen manőverezett a politikai vezetők között, pragmatikus államférfinak bizonyult és így élhette túl a politikai válságokat. Khomeini 1989-ben bekövetkezett halála után - 1997-ig - államelnök lett. Államfőként megtartotta az iszlám - fundamentalizmus eszméjét; külpolitikai lépéseivel azonban igyekezett megakadályozni országának elszigetelődését.
92 éve / 1927. 08. 25.
Megszületett Althea Gibson amerikai teniszezőnő, az első afroamerikai játékos, aki két bajnokságot is nyert
Megnyerte a "U.S. Open"-t és a wimbledoni bajnokságot is 1957-ben.
103 éve / 1916. 08. 25.
Megszületett Frederick Chapman Robbins Nobel-díjas amerikai gyermekgyógyász, mikrobiológus
Auburn-ban (Alabama, USA) született. Az orvosi Nobel-díjat két társával 1954-ben kapta "a poliomielitisz vírus (gyermekbénulás) ama képességének felfedezéséért, hogy különbözo típusú szövetkultúrákban képes tenyészni".
119 éve / 1900. 08. 25.
Megszületett Sir Hans Adolf Krebs Nobel-díjas német származású angol biokémikus
Krebs egy berlini klinikán, majd 1926-30 között a Vilmos császárról elnevezett biológiai intézetben dolgozott. A freiburgi egyetemről a nácik 1933-ban elbocsátották, ezután a Cambridge-i Biokémiai Inté- zetben, majd a sheffieldi egyetemen kutatott. 1945-54-ben itt, majd Oxfordban a biokémia professzora volt. Fő területe az intermédier anyagcsere, s tisztázta a karbamidszintézis útját. A fiziológiai vagy orvostudományi Nobel-díjat 1953-ban kapta, megosztva, "a citromsav - ciklus felfedezéséért". Ez a más néven Krebs - ciklus majd valamennyi oxigént felhasználó sejtben megtalálható, s a sejtek energiaszolgáltató mechanizmusának alapja. Felfedezésének messzemenő fejlődéstani jelentősége van, hiszen ez a folyamat csaknem valamennyi élőlényben azonos. A jelenséget Szent-Györgyi Albert is észlelte, ezért beszélnek Szent - Györgyi - Krebs - féle körfolyamatról is.
139 éve / 1880. 08. 25.
Megszületett Robert Stolz kétszeres Oscar-díjas osztrák zeneszerző
Mintegy 100 filmzene és 27, részben igen sikeres operett tette ismertté a nevét világszerte. Dolgozott Brnóban, Prágában, évekig irányította a Theater an der Wien zenekarát. A német megszállás után elhagyta hazáját: Franciaországba, majd az Egyesült Államokba emigrált, ahonnal 1946-ban tért haza. A híres bécsi jégrevű háziszerzője, idős korában is aktív komponista volt. Számos operettjét még ma is játsszák. Műveit Magyarországon is síkerrel mutatták be - közülük legemlékezetesebb "A kis grizett".
7 éve / 2012. 08. 25.
Meghalt Neil Armstrong amerikai űrhajós, az első ember, aki a Holdra lépett
Vadászpilóta volt a koreai háborúban, majd 1962-ben, kezdhette meg űrhajóskiképzését. 1969 júliusában az Apollo-program keretében indították az Apollo?11-et, amelynek parancsnoka volt. Edwin Aldrinnal együtt 1969. július 20-án szállt le a Holdra. Korábban részt vett már egy Gemini küldetésen is. Tiszteletére az 1982 PC aszteroidát (6469 Armstrong), valamint a Hold túlsó oldalán egy 4 kilométer átmérőjű krátert neveztek el róla. Ugyancsak Armstrong űrhajós nevének részletét viseli az egyik olyan ásvány, amelyet az első holdraszállás űrhajósairól neveztek: az armalcolit. Gyakran idézett mondata: Kis lépés egy embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek. (That's one small step for a man, one giant leap for mankind.)
28 éve / 1991. 08. 25.
Linus Torvalds bejelentette, hogy egy új projekten dolgozik, a Linux-on
1991. augusztus 25-én jelentette be Linus Torvalds a Minix levelezőlistán, hogy egy új projekten dolgozik: "Egy (szabad) operációs rendszeren dolgozom (csak hobbi, nem lesz olyan nagy és professzionális, mint mondjuk a gnu) a 386/486 AT kompatibilis gépekre. Áprilisban kezdtem dolgozni rajta, és most már kezd szépen alakulni. Örülnék, ha visszajeleznének azok, akik szeretik vagy utálják a minixet, mivel az én operációs rendszerem arra emlékeztet valamennyire (hasonló felépítésű a fájlrendszer (praktikus okokból) többek között). Már portoltam a bash-t (az 1.08-ast) és a gcc-t (az 1.40-est), és úgy tűnik, működik. Ez azt jelenti, hogy pár hónapon belül egész használható lesz, ezért szeretném tudni, hogy milyen szolgáltatásokat szeretnének az emberek. Minden javaslatot szívesen fogadok, de azt nem garantálom, hogy be is kerül :-)" forrás: comp.os.minix
59 éve / 1960. 08. 25.
Rómában rendezték meg az 1960. évi nyári olimpiát. A megrendezés jogáért Budapest is versenyzett
A sportesemény rendezési jogáért pályázó másik város Budapest volt, azonban az 1956-os forradalom leverése után "a vasfüggöny mögött maradt Magyarország" esélyei jóval kedvezőtlenebbek voltak. Az olaszok a gyönyörű történelmi környezetben remek olimpiát rendeztek. A versenyeken 83 ország 5133 sportolója indult, s a legtöbb aranyérmet - a játékok történetében másodszor - a Szovjetunió nyerte, szám szerint 37-et, az amerikaiak végeztek a második helyen 32 arannyal. Az "örök városban" olyan sztárok születtek, mint Wilma Rudolph, "a Fekete gazella", vagy Cassius Clay, későbbi ismertebb nevén Muhammad Ali ökölvívó. Az amerikai atlétanő, a római olimpiai stadion kedvence, 3 aranyérmet szerzett hazájának a 100 és 200 méteres síkfutásban, illetve 4x100 méteres váltóban. Afrika számára is emlékezetes marad az olasz főváros: a mezítláb futó etióp Abebe Bikila nyerte a maratoni viadalt és ezzel együtt Afrika első aranyérmét. A magyarok a vártnál lényegesen gyengébben szerepeltek: "mindössze" 6 arany, 8 ezüst és 7 bronzéremmel tértek haza. Az aranyakat a kenus Parti János, az öttusázó Németh Ferenc, az öttusa csapat, az ökölvívó Török Gyula, valamint a kardvívó Kárpáti Rudolf és a kard csapat szerezte.
61 éve / 1958. 08. 25.
Megszületett Balikó Tamás színész, rendező
1993–2011 között a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója. A Kaposvári Egyetem magántanáraként színészmesterséget oktatott. 2003–2008 között a Nemzeti Színház művészeti tanácsadója volt. 2011-2012 között a Siklósi Várszínház Nonporfit Kft. ügyvezető igazgatója, azután szabadúszó színész-rendező volt. Országszerte játszott és rendezett színházakban, illetve filmszerepeket is vállalt. A Jelen-lét Színházi Egyesület egyik alapítója volt. A Színházi Adattárban regisztrált bemutatóinak száma: színészként: 84; rendezőként: 77. Bemutatott darabjai többek közt: Maeterlinck: A kék madár, Kesey: Kakukkfészek, Móricz Zsigmond: Rokonok, Puccini: Pillangókisasszony
70 éve / 1949. 08. 25.
Megszületett Gene Simmons, a KISS együttes basszusgitárosa
Eredeti neve: Chaim Witz. Magyar származású, jól beszél magyarul. A KISS amerikai rockegyüttes, amely 1973 januárjában alakult New Yorkban. Könnyen felismerhetők az arcfestésükről és a fellépőruhájukról, amely védjegyükké vált az évek folyamán. Az együttes fénykorát az 1970-es években élte, elsősorban show-szerű koncertjeiknek köszönhetően. A Kiss 24 aranylemezt adott ki, világszerte körülbelül 100 millió albumot adtak el. Gene ebben a videóban magyarul beszél.
74 éve / 1945. 08. 25.
Ünnepélyes keretek között megnyitották az újjáépített margitszigeti Nemzeti Sportuszodát
A megnyitó alkalmából rendezett versenyen Székely Éva a 100 méteres mellúszásban országos csúcsot úszott.
79 éve / 1940. 08. 25.
Megszületett Vári Éva, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja
Érdemes és kiváló művész.
79 éve / 1940. 08. 25.
Megszületett Benkó Sándor Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas klarinétos, mérnök, a Benkó Dixieland Band alapítója
Népszerű nevén Dixi tanár úr. 1963-1996-ig a Budapesti Műszaki Egyetem villamosgépek tanszékén dolgozott, utóbb adjunktusként. Kutatási területe a villamosgépek számítógépes tervezése. Hegedülni, klarinétozni és szaxofonozni tanult. 1957-ben alapította meg együttesét, az azóta világhírűvé vált Benkó Dixiland Bandet. Klubjuk legendás hely volt az évtized fordulóján. Az első hat évben 75 zenész fordult meg az együttesben, köztük olyanok, akik később beatzenekarokban váltak sikeressé (Benkő László, Frenreisz Károly, Laux József, Solymos Antal és mások). A beatkorszak beköszöntével az együttes népszerűsége csökkent, ám hamarosan a dixiland stílus világszerte ismert és elismert képviselőjévé váltak, s ebben nagy szerepe volt Benkó Sándor integráló zenekarvezetői tevékenységének. Az 1970-es évektől a zenekar gyakran lép fel azEgyesült Államokban, s rendszeresen vendégül látja a dzsessz nemzetközi nagyságait. Több tucat nagylemezt készítettek, elismeréseik szinte megszámlálhatatlanok.
86 éve / 1933. 08. 25.
Megszületett Gaál István Kossuth-, és Balázs Béla-díjas filmrendező, operatőr (Cserepek, Orfeusz és Eurydiké)
Gaál pályája kezdetén etűdöket és dokumentumfilmeket forgatott. Játékfilmesként 1963-ban mutatkozott be Sodrásban című alkotásával, amely nevét azonnal ismertté tette. E filmmel trilógiát képeznek Zöldár és Keresztelő című művei. 1977-ben Szász Imre színműve alapján készítette el a Legatót, amelyet 1980-ban a Cserepek című alkotás követett. Az Orfeusz és Eurydiké egy Gluck-opera alapján készült. Filmjeit maga vágta, legtöbbjük zenéjét Szőllőssy András komponálta.
89 éve / 1930. 08. 25.
Megszületett Sean Connery Oscar-díjas skót származású angol színész (A domb, A híd túl messze van)
Eleinte a színészmesterségtől igen távol eső szakmákat próbált ki: volt szénrakodó, koporsófényesítő, tengerész és body buildingbajnok. 1956-ban a Lyric Theatre Hammersmith, majd a Her Majesty Theatre színház társulatának tagja lett. 1956-ban kezdődött el filmes pályafutása is. Első filmjei felejthetők voltak, de az 1962-ben forgatott Dr. No című James Bond - film ellenállhatatlanul sármos titkos ügynöke már világszerte ismertté tette alakítójának nevét. A James Bond-filmek végigkísérték filmszínészi pályafutását. Együtt dolgozott Hitchcockkal és huzamosabb ideig Sidney Lumet-vel: A domb, Anderson-magnószalagok, Gyilkosság az Orient expresszen, Családi ügy. Az Indiana Jones és az utolsó keresztes lovag című filmet pedig Steven Spielberggel rendező irányítása alatt készítette el. Az említetteken kívül még számos filmben nyújtott felejthetetlen alakítást. Az Oscar-díjat 1988-ban vehette át a Megvesztegethetetlenek című film mellékszerepéért. Életművéért 1996-ban Arany Glóbusz-díjjal tüntették ki. Angliában már többször felkerült a lovagi cím várományosainak listájára, de lovaggá ütése még várat magára.
92 éve / 1927. 08. 25.
Megszületett Csorba András erdélyi színész, színészpedagógus, színigazgató (Az aranyember)
Marosvásárhelyen végzett a Szentgyörgyi István Színművészeti Intézetben, vizsgaelőadása 1952-ben Boroszina–Davidson: Harmadévesek című színművében Andrej alakja volt. A marosvásárhelyi Székely Színház tagja lett. 1954-től tanított a Szentgyörgyi István Színművészeti Intézetben, 1981 és 1987 között pedig az intézet rektora volt. 1970-től 1973-ig a marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója volt, 1973-ban lemondott tisztségéről. Magyarországon egyetlen filmben szerepelt, az 1962-ben Gertler Viktor rendezésében készült Az aranyember című filmben Tímár Mihály szerepét alakította.
95 éve / 1924. 08. 25.
Megszületett Körmöczy Zsuzsa, minden idők legeredményesebb magyar női teniszezője
Tizenkilencszer magyar bajnok, ötször főiskolai világbajnok volt. 1958-ban a női tenisz világranglistán második volt, és egy évtizeden át szerepelt a legjobb tíz között. 1958-ban első és máig egyetlen magyar nőként megnyerte a Roland Garrost.Ugyancsak 1958-ban Wimbledonban bronzérmet szerzett. 1959-ben ismét döntős volt a Roland Garroson,  de csak ezüstérmes lett. 1960-ban győzött az olasz és a francia nemzetközi bajnokságban. Hatszor nyerte meg a monte-carlói nemzetközi versenyt.
119 éve / 1900. 08. 25.
Meghalt Friedrich Wilhelm Nietzsche német idealista filozófus
1869-ben a Bázeli egyetem klasszika - filológia professzora lett. Az 1870-71-es porosz - francia háborúban önkéntes betegápoló volt. Szembántalmai miatt 1879-ben nyugdíjba ment, ettől kezdve Svájcban és Felső-olaszországban élt. Korábbi neurózisai után 1889-ben Torinóban kitört rajta az elmebaj, a bázeli, majd a jénai klinikán ápolták. Utolsó évtizedét teljes szellemi sötétségben élte le. Az ún. életfilozófia jelentős képviselője volt, tagadta a haladás elméletét, s a "minden dologi örök visszatérésé"-nek mítoszát állította vele szembe. Úgy vélte, hogy a kultúrát a nem anyagi természetű "életerő" irányítja. Első jelentős írása, A tragédia eredete 1872-ben jelent meg. Korszerűtlen elmélkedések című művében kifejtette, hogy a kultúra feladata nem a tömegek művelése, hanem a géniusz életrehívása. Ebben a művében vezette be a kulturfiliszter fogalmát is, így jellemezve az átlagember, aki a köznapi lét idilljében érzi jól magát. Aforizmák című könyvében azt nevezte szabad szellemnek, aki másként gondolkodik, mint amire származása és státusza rendelné. Érvelése főleg a kereszténység ellen irányult, lerombolta a valláserkölcs alappilléreit. Nevezetes jelszava: "Isten meghalt" - főleg Wagnernek szólt, aki túllépve a Niebelung germán hőskultuszán, megírta a Parsifal szeretetmítoszát. Nietzsche szemlélete szerint az ember csakmagában találhatja meg az értékeket. Veszélyes tanítása, hogy az emberi lét lényege a hatalom akarása. Így a többre méltó egyre magasabbra fejleszti magát, míg felsőbbrendű ember, "Übermensch" nem lesz. Ez az eszmerendszer minden korábbi értéket tagad, s a nácizmus világnézeti alapja lett. Tanításait írók, filozófusok és művészek százai követték.
152 éve / 1867. 08. 25.
Meghalt Michael Faraday angol kémikus és kísérleti fizikus, az elektromos mező fogalmának megalkotója
Davy asszisztense volt. 1825-től a Royal Institution igazgatója. Elektromosságtan körében végezte kutatásait, ő teremtette meg a mező fogalomat. Az elektromotor megalkotója, az elektromágneses indukció felfedezője, a róla elnevezett elektrokémiai törvények megalkotója. Minden idők egyik legnagyobb kísérleti fizikusának tartják.
154 éve / 1865. 08. 25.
Megszületett Alice H. Parker afro-amerikai feltalálónő, aki megalkotta a központi fűtésrendszerhez szükséges kazánt
Az általa tervezett rendszer szobáról-szobára képes volt szabályozni a hőmérsékletet az épületen belül. 1919 december 23-án kapta meg a szabadalmat találmányára.
194 éve / 1825. 08. 25.
Az Uruguayi Keleti Köztársaság nemzeti ünnepe
A dél-amerikai terület a spanyol uralom után, 1821-ben Brazília része lett. A Magyarországnál majdnem kétszer nagyobb, de alig 3 millió lakosú dél-amerikai országnak végül sikerült kivívnia függetlenségét. Uruguay agrárország, gazdasága a gyapjú - és hústermelésre irányuló állattartáson és az állati termékekf eldolgozásán alapul.Mezőgazdaságában a nagybirtok az uralkodó.
200 éve / 1819. 08. 25.
Meghalt James Watt skót mérnök, feltaláló, a gőzgép kifejlesztője
226 éve / 1793. 08. 25.
Megszületett Aulich Lajos honvéd vezérőrnagy, hadügyminiszter, az aradi vértanúk egyike
241 éve / 1778. 08. 25.
Megszületett Vitkovics Mihály, nyelvújító, költő, meseíró, aki magyar műveket fordított le idegen nyelvre
Vitkovics (Vitkovits) részt vett az MTA felállításának előkészítésében. Népdalkísértetei, szerb népdal- és rege átdolgozásai az első eredmények e műfajban. Jó nevű ügyvédként került kapcsolatba több tekintélyes családdal, s kötött barátságot a pesti írókkal. Ő fordította szerb nyelvre Kármán József "Fanni hagyományai" című művét s ezzel utat nyitott a magyar irodalom külföldi megismertetéséhez. Jelentős műve az A költő regénye.
371 éve / 1648. 08. 25.
Kalazanci Szent József ünnepe, a piarista rend alapítója halálának emlékére
Szent József (José Calasanza, Calasanatius) spanyol származású katolikus pap, a piarista rend alapító tagja halálának emlékére. A Szent József által alapított piarista paptanítók társulatát V. Pál pápa előszőr kongregáció rangra, majd XV. Gergely pápa 1621-ben ünnepélyes fogadalmi papi renddé, szerzetesrendi rangra emelte. José Calasanzát 1748-ban avatták boldoggá, 1767-ben pedig XIII. Kelemen pápa a szentek sorába emelte. José Calasanza 27 évesen lett felszentelt pap, s 9 évvel később Aragóniából Rómába ment, ahol összegyűjtötte az utcán rendetlenkedő gyerekeket, majd iskolát alapított vallásos és gyakorlati életre való nevelésükre "Scholae piae" (kegyes iskolák) néven. Az iskolák népszerűsége rohamosan nőtt, s Itálián kívül más országokban is számos piarista tanodát létesítettek.
489 éve / 1530. 08. 25.
Megszületett IV. (Rettegett) Iván, minden oroszok cárja
1553-tól Moszkva nagyhercege, majd 1547.01.16-tól minden oroszok cárja volt. Fia, a gyengeelméjű I. Fjodor Ivanovics lett az új cár, aki helyett Borisz Godunov vette át a kormányzást. IV. Iván kormányzását brutális kegyetlenség és szigor jellemezte, kortársai ezért nevezték "Rettegettnek". Belpolitikája az ősi orosz nemesség leszármazottai, a hatalmuktól megfosztott bojárok ellen irányult, akiknek birtokai nagy részét kisajátította. Létrehozta a központilag irányított orosz birodalom alapjait (egységes törvénykönyvet adott ki, megszervezte az állandó katonaságot). Külpolitikájában kiterjesztette uralmát a Kaszpi-tengerig, és megindult Oroszország szibériai terjeszkedése is. A kezdeti sikerek után a Lengyelország és Svédország elleni 25 éves háborúban (1558-1583) súlyos vereséget szenvedett. IV. Ivánnak le kellett mondania összes hódításáról a Baltikumon, Oroszország gazdasága szétzilálódott.
81 éve / 1938. 08. 25.
Pethő Sándor megalapította a Magyar Nemzet című napilapot
Bemutatkozó cikkében Pethő kijelentette, hogy "a fajmagyarság megdönthetetlen felsőbbségének szerves és intézményes megalapozása"-t is feladatának tekinti a lap hasábjain. A Magyar Nemzetet 1944-ben betiltották, majd 1945. május 1-jén indult meg ismét. Fő feladatának a városi értelmiség tájékoztatását tekintette. A lap hasábjain jelentek meg Kassák Lajos, Szekfű Gyula, Szerb Antal, Tersánszky Józsi Jenő írásai, s a klasszikus magyar tárca jelentős alkotásai Ambrus Zoltán és Krúdy Gyula tollából. 1954-1990 között a Hazafias Népfront lapja, 1991-től a francia Hersant érdekeltség tulajdona volt, 1996-tól a laptulajdonos a Postabank Rt.
101 éve / 1918. 08. 25.
Megszületett Leonard Bernstein, amerikai zeneszerző és karmester (West Side Story)
Bernstein zeneszerzői stílusára a jazzszerű szinkópabőség és harmóniavilág jellemző. Dallamaiban felhasználta a cowboy - dalok, mexikói táncok és a néger zene elemeit. Legismertebb műve - a hazai színpadokon is nagy sikert aratott - "West Side Story" című musical. Számos zongoradarabot, kamarazenei művet, szimfóniát, balettzenét, színpadi- és filmkísérőzenét komponált. 1958-70 között a New York - i Filharmonikusok vezetőkarmestere volt. Televíziós zenei ismeretterjesztő - népszerűsítő sorozata az egész világot bejárta.
399 éve / 1620. 08. 25.
Bethlen Gábor erdélyi fejedelmet magyar királlyá választották a besztercebányai országgyűlésen
A besztercebányai országgyűlésen miután kimondták a Habsburg - ház trónfosztását, Bethlen Gábor erdélyi fejedelmet magyar királlyá választották. A magyar rendek ugyanis abban bíztak, hogy az isztambuli Porta hozzájárul Erdély és a királyi Magyarország egyesítéséhez Bethlen Gábor királysága alatt. A fejedelem azonban tudta, hogy egy protestáns király ellen a katolikus közvélemény összefogna, emellett a rendek az ő kezét is megkötötték volna, s a törökellenes háborúk finanszírozását is tőle várták. Ezért nem koronáztatta meg magát, s 1621-ben végleg lemondott a címről II. Ferdinánd javára; ennek fejében viszont Erdély megkapott a Habsburgoktól hét felső-tiszai vármegyét. Bethlen fejedelemként a harmincéves háború során elfoglalta Pozsonyt, megszerezte a Szent Koronát, s a cseh és morva rendek seregeivel együtt 1619 őszén Bécset fenyegette. Az elfoglalt területek nemessége felekezeti különbség nélkül őt támogatta. 1620 áprilisában a prágai szerződéssel szoros együttműködés jött létre közte és Pfalzi Frigyes cseh király között.
749 éve / 1270. 08. 25.
Szent Lajosnak, a francia monarchia, a francia katonák, a gomböntők és szobrászok védőszentjének ünnepe
Továbbá a harmadrendi ferencesek, a kőfaragók, márványcsiszolók védőszentje is. Tuniszban meghalt IX. Lajos francia király, akinek emlékére ünneplik ezen a n apon Szent Lajos ünnepét. Keresztes hadjáratot vezetett Egyiptomba, ahol fogságba esett. Rabságából pénzen szabadult, de folytatta harcát a Szentföldön a hitetlenek ellen, s csak anyja halálhírére tért vissza hazájába 1254-ben. Rendezte az állam és az egyház viszonyát, megalapozta a politikai teokráciát (a legfőbb hatalom az egyházi hatalommal is rendelkező király kezében van). 1270-ben ismét keresztes had élére állt, de Tunisz ostroma közben a pestisben meghalt. A középkori Franciaország szent életű, hős uralkodójának holttestét Párizsban temették el, s mint az egyik legnagyobb francia királyt 1297-ben VIII. Bonifác pápa szentté avatta.
Felfoghatatlan tragédia
Pár perccel az esküvő után halt meg az ifjú pár
Múltidéző / 31 perce
Az ívlámpák szégyenkezni fognak Eger belvárosában
Vajon miről írtak egykor a megyénkben megjelent újságok? Mi foglalkoztatta leginkább az akkori olvasókat? Ha választ akar kapni mai kedves lapforgatónk, akkor kérjük, kövesse figyelemmel hetente megjelenő sorozatunkat, amelyben régi lapok írásait idézzük fel.
Gyász
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy SZERENCSI JÁNOS a Kereskedelmi és Hitelbank nyugdíjasa életének 88. évében elhunyt. Végakaratának megfelelően szűk családi körben örök nyugalomra helyeztük. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik szerették és tisztelték, hogy FEJÉR GYÖRGY a Nagymiskolci Állami Gazdaság nyugalmazott igazgatója életének 91. évében 2019. augusztus 17-én elhunyt. Temetése 2019. augusztus 29-én 16 órakor az egri Hatvani temetőben lesz. Előtte a temető kápolnájában engesztelő gyászmisét tartunk. A gyászoló család
" Két éve várni valakire, ki soha nem jön már, mert elrabolta a kegyetlen halál. A temető kapuja szélesre van tárva, útjait naponta sok-sok ember járja. Két éve, már hogy ezt az utat járjuk, megnyugvást lelkünkben még most sem találtunk. Sírod elött állunk, talán te is látod, körülötted van ma is szerető családod. Múlik az idő, de a fájdalom nem csitúl, szemünkből a könny naponta kicsordul. Fájó szívünk fel-fel zokog érted, örökké szeretünk nem feledünk téged." Fájó szívvel emlékezünk URBÁN LÁSZLÓ halálának 2. évfordulóján. Nyugodjál békében, szívünkből kívánjuk: szerető feleséged és családod, fiad Laci, lányod Csilla és imádott két unokád Boglárka és Dorottya Lujza.
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik szerették és tisztelték, hogy FEJÉR GYÖRGY a Nagymiskolci Állami Gazdaság nyugalmazott igazgatója életének 91. évében 2019. augusztus 17-én elhunyt. Temetése 2019. augusztus 27-én 16 órakor az egri Hatvani temetőben lesz. Előtte a temető kápolnájában engesztelő gyászmisét tartunk. A gyászoló család
Mély megrendüléssel, fájó szívvel tudatjuk, hogy a felejthetetlen férj, drága édesapa, nagyapa és rokon ASSZONYI LÁSZLÓ hosszú szenvedés után, életének 85. évében 2019. augusztus 14-én elhunyt. Temetése az egri Hatvani temetőben 2019. augusztus 27-én 13.30 órakor lesz. Gyászoló felesége, fiai, menye és unokái.
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Horváthné Bán Erzsébet a Borkombinát volt dolgozója életének 70. évében elhunyt Temetése 2019. augusztus 27-én 10 órai kezdettel a Kisasszony temetőben lesz. Előtte engesztelő gyászmisét tartunk 9.30 órától a temető kápolnájában. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Böjt Jánosné életének 86. évében elhunyt. Temetése az ostorosi temetőben 2019. augusztus 23-án 16-órakor lesz, előtte 15 órakor gyászmisét tartunk. A gyászoló család
Mélységes fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették életünk felbecsülhetetlen és különleges ajándékát MÁRTON BALÁZS-t hogy 34 évesen, 2019. augusztus 12-én elindult a fény felé az angyalok közé. Temetése 2019. augusztus 23-án 15 órakor lesz az egri Kisasszony temetőben. A gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SZŰCS ISTVÁN életének 71.évében elhunyt. Temetése 2019. augusztus 22-én 13 órakor a Felnémeti temetőben lesz. Előtte engesztelő gyászmisét tartunk 12 órai kezdettel a felnémeti templomban A gyászoló család
Ezúttal mondok köszönetet dr. Szele Kálmán főorvosnak, a Markoth Ferenc Kórház kórnikus belgyógyászati osztály vezetőjének, továbbá valamennyi nővérnek, ápolónak és munkatársnak, akik a bent töltött idő alatt készséges szakmai hozzállással és nagy türelemmel viselték gondomat. özv.Szilvás Istvánné
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Balázs Józsefné sz. Kerékgyártó Mária életének 73. évében elhunyt. Temetése 2019. augusztus 16-án 13 órakor a bélapátfalvai temetőben lesz. Előtte 12 órától a templomban engesztelő gyászmisét tartunk . Mindenkinek köszönjük, akik fájdalmunkban osztoznak, s velünk utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család
Köszönetet mondunk mindazoknak, akik RÁCZ JÓZSEFNÉ sz. Lapcsák Rozália temetésén részt vettek és fájdalmunkban osztoztak. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy BIHARI IGNÁC rövid szenvedés után, életének 81. évében elhunyt. Temetése az egri Kisasszony temetőben 2019. augusztus 15-én 13 órakor lesz. Gyászoló felesége, lánya, unokái
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy TELEKI BÉLÁNÉ életének 71. évében elhunyt. Temetése az egri Lajosvárosi temetőben 2019. augusztus 14-én, 14 órakor lesz. A gyászoló család
Szeretett férjem BAKONDI JÓZSEF nyugalmazott rendőr főtörzszászlós halálának 1. éves évfordulójára emlékezik szertő felesége Kati. Emléke szívemben örökké él.
TARI LÁSZLÓ halálának 1. évfordulójára Veled együtt volt teljes az életünk, Hogy elmentél, elvitted örömünk. Téged már visszahozni nem lehet, Csak letörölni fájó könnyeket. Aludd csendesen örökre álmod, Soha nem feled szerető családod. Szerető családja
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy RÁCZ JÓZSEFNÉ sz. Lapcsák Rozália életének 86. évében elhunyt. Temetése az egri Hatvani temetőben 2019. augusztus 12-én 10 órakor lesz. Előtt engesztelő szentmisét tartunk a temető kápolnájában 9.30 órától. A gyászoló család
Isten akaratában megnyugodva, mégis fájdalommal teli szívvel tudatjuk, hogy SZAJCZ TIBOR életének 61. évében, 2019. augusztus 6-án elhunyt. Végső nyughelyére szülőfalujában, Egerszalókon, 2019. augusztus 9-én 13 órakor kísérjük. Az azt megelőző szentmise 12.30 órakor kezdődik. Köszönjük mindenki részvétnyilvánítását. A Szajcz család
Isten akaratában megnyugodva, mégis fájdalommal teli szívvel tudatjuk, hogy SZAJCZ TIBOR életének 61. évében, 2019. augusztus 6-án elhunyt. Végső nyughelyére szülőfalujában, Egerszalókon, 2019. augusztus 9-én 13 órakor kísérjük. Az azt megelőző szentmise 12.30 órakor kezdődik. Köszönjük mindenki részvétnyilvánítását. A Szajcz család
Megrendüléssel és fájó szívvel tudatjuk, hogy MLINKÓ ISTVÁN JÁNOS szeretett édesapánk, testvérünk, életének 69. évében 2019. június 22-én váratlanul elhunyt. Utolsó útjára 2019. augusztus 8-án, 15.30 órakor kísérjük az egri Hatvani temetőben. A gyászoló család
Biztonság / 43 perce
Jön a háromdimenziós átvilágítás a brit reptereken
Gerincvédelem / 1 órája
Fontos a megfelelő iskolatáska kiválasztása
szabályozás / 1 órája
Már az embereket veszélyeztethetik a felhőkarcolók
Gazdaságfehérítés / 1 órája
Már több mint 29 ezer automatát regisztráltak az adóhivatalnál
Itt a hangalapú vezérlés / 1 órája
Jól megmondjuk a magunkét a háztartási eszközöknek
Gondolta volna? / 1 órája
Így mászik át egy aligátor a kerítésen (videó)