Foci-Eb 2021

2021.07.11. 17:02

Mancini és Southgate is elődöntőt bukott, edzőként döntőt nyerhetnek

Chiellini trófeaemelős búcsúra készül, Jorginho lehet a tizedik, aki egy évben BL-t és Eb-t is nyer.

Forrás: AFP

A ma esti londoni Olaszország–Anglia döntőnek nemcsak az a tétje, hogy ki ül fel Európa futballtrónjára, hanem az is, hogy Roberto Mancininek vagy Gareth Southgate-nek szövetségi kapitányként sikerül-e beteljesítenie, amit anno játékosként nem. Közös ugyanis bennük, hogy aktív labdarúgóként eljutottak az Európa-bajnokság elődöntőjébe, ám akkor az jelentette számukra a végállomást. Nem sokkal éjfél előtt az egyikük most eljut a csúcsra, és az is kiderül, hogy az azzurri csapatkapitánya, Giorgio Chiellini trófeával a kezében tud-e elbúcsúzni a válogatottól.

DÖNTŐ

21.00: Olaszország–Anglia, London (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

♦ Olaszország úgy jutott be az Európa-bajnokság döntőjébe, hogy mindhárom csoportmeccsét megnyerte, majd a nyolcaddöntőben csak a hosszabbításban tudta 2–1-re legyűrni az osztrákokat. A nyolc között a torna eddigi egyik legjobb mérkőzésén ugyanilyen különbséggel verte meg a világranglistát vezető Belgiumot, majd az elődöntőben 1–1 után a tizenegyespárbajban győzte le Spanyolországot.

♦ Anglia a csoportban nem bírt Skóciával (0–0), előtte egyaránt 1–0-ra verte Horvátországot, utána meg Csehországot. A kieséses szakasz első fordulójában továbbra is hazai pályán, a Wembleyben játszva jobbnak bizonyult Németországnál (2–0), ezután Rómába utazott, ahol 4–0-ra lelépte Ukrajnát, majd Londonba visszatérve az elődöntőben hátrányból felállva a hosszabbításban 2–1-re győzte le Dániát.

Közös tehát a két együttesben, hogy – az olaszok spanyolok elleni, tizenegyespárbajjal záruló küzdelmét iksznek számítva – a kontinenstornán eddig mindketten ötször győztek és egyszer döntetleneztek.

OLASZOK ÉS ANGOLOK A DÖNTŐBEN

Az olasz válogatott eddig háromszor jutott be az Európa-bajnokság döntőjébe, mégis négy finálét játszott már. 1968-ban Rómában – miután az első meccs 120 perc után 1:1-re végződött – a megismételt találkozón 2:0-ra verte meg Jugoszláviát. 2000-ben Rotterdamban másodpercekre volt a győzelemtől, végül a hosszabbításban aranygóllal 2–1-re alulmaradt a franciákkal szemben, 2012-ben Kijevben pedig sima, 4–0-s vereséget szenvedett az akkor címvédő spanyoloktól. Utóbbi volt a legnagyobb különbségű eredmény, amely az Eb-k történetében valaha kialakult a két finalista között.

Anglia még sohasem szerepelt az Eb fináléjában, sorrendben a 13. ország, amelynek sikerült eljutnia az aranyérem sorsát eldöntő mérkőzésig. Világbajnoki döntőt egyszer vívtak az angolok, 1966-ban, amikor a régi Wembleyben hosszabbítás után 4:2-re verték az NSZK-t.

♦ A háromszoros aranyérmes spanyolok és németek, valamint a kétszeres győztes franciák után az olaszoké lehet a negyedik olyan válogatott, amely egynél többször nyer Európa-bajnokságot.

♦ Mind az angolok szövetségi kapitánya, Gareth Southgate, mind az olaszoké, Roberto Mancini szövetségi kapitányként teljesítheti be azt, ami játékosként anno nem sikerült neki. Southgate játszott az 1996-os, németek elleni londoni elődöntőben, és Anglia éppen az ő elrontott tizenegyesével veszített. Mancini 1988-ban egy félidőt volt a pályán a szovjetekkel szemben 2–0-ra elbukott, a döntőbe jutásért rendezett mérkőzésen.

♦ Eddig összesen 38 olyan labdarúgó volt, aki két Eb-döntőben is játszott, hozzájuk csatlakozhat a két olasz védő, Leonardo Bonucci és Giorgio Chiellini, akik 2012-ben Kijevben is ott voltak a spanyolok elleni, korábban már említett fináléban, igaz, utóbbit az első játékrész közepén sérülés miatt le kellett cserélni. Az olaszoknál egyébként eddig Bonucci és Gianluigi Buffon szerepelt a legtöbb mérkőzésen (17) a kontinenstornákon. A harmadik helyen a válogatottól – de lehet, hogy az aktív labdarúgástól is – búcsúzó Chiellini áll 16 fellépéssel.

♦ A Chelsea-vel idén Bajnokok Ligája-győztes olasz Jorginho lehet a tizedik olyan futballista, aki ugyanabban az évben a klubcsapatával BL-t (korábban BEK-et), a válogatottal pedig Európa-bajnokságot nyer. Eddig ez 1964-ben Luis Suáreznak (Inter és Spanyolország), 1988-ban Hans van Breukelennek, Ronald Koemannak, Berry van Aerle-nek és Gerald Vanenburgnak (valamennyi PSV Eindhoven és Hollandia), 2012-ben Fernando Torresnek és Juan Matának (Chelsea és Spanyolország), valamint 2016-ban Cristiano Ronaldónak és Pepének (Real Madrid és Portugália) sikerült.

Legutóbb a 2000-es döntőben (Franciaország–Olaszország 2–1) volt példa arra, hogy mindkét csapat gólt tudott szerezni. Azóta az egyik résztvevő rendre gólképtelennek bizonyult, másképpen fogalmazva, amelyik válogatott a finálé első gólját szerezte, az meg is nyerte az Európa-bajnokságot. Mostanáig éppen az olasz válogatottal fordult elő utoljára, hogy vesztesként is eredményes tudott lenni, és az is, hogy előnyből bukta el a döntőt.

OLASZOK ÉS ANGOLOK EGYMÁS ELLEN

♦ Olaszország és Anglia labdarúgó-válogatottja eddig 27-szer találkozott egymással, az örökmérleg némi itáliai fölényt mutat. A squadra azzurra ugyanis tízszer nyert, a szigetországiak nyolcszor, kilenc mérkőzésük pedig döntetlen lett. A gólkülönbséget tekintve viszont az angolok állnak jobban (33–31). Kizárólag a tétmérkőzéseket figyelembe véve meghatározóbb az olaszok fölénye: 5–2–1 a mutató a javukra.

Európa-bajnokságon kétszer csaptak össze, 1980-ban az olaszok házigazdaként Tardelli góljával 1–0-ra diadalmaskodtak, 2012-ben Kijevben pedig a negyeddöntőben 0–0-t követően az itáliaiak 4–2-re nyerték meg a tizenegyespárbajt. Bonucci akkor is játszott, de nem került rá sor a szétlövésben.

Az előző két találkozójuk barátságos meccs volt, és 1–1-re végződött, közülük a legutóbbit 2018 márciusában éppúgy a Wembleyben játszották, mint most, akkor több mint 82 ezer néző előtt. Jamie Vardy az első félidő közepén juttatta előnyhöz az angolokat, Lorenzo Insigne a 87. percben büntetőből egyenlített. Az itáliaiakat azon a meccsen még Luigi Di Biagio irányította beugróként, míg a hazaiaknál ugyanúgy Gareth Southgate volt a kapitány.

A máig utolsó tétmérkőzésüket a 2014-es brazíliai vb-n vívták, a manausi csoportmeccset 2–1-re az olaszok nyerték. Azt a találkozót ugyanúgy a holland Björn Kuipers vezette, mint a vasárnapi döntőt.

OLASZORSZÁG

♦ Immár 33 mérkőzés óta tart az itáliaiak veretlenségi rekordja (27 győzelem, hat döntetlen). Legutóbb 2018 szeptemberében, Portugáliától kaptak ki 1–0-ra a Nemzetek Ligájában.

Az olaszok a legutóbbi három Eb-találkozójukon egy gólt kaptak, ennél többet az előző 36 fellépésükön egyszer sem. Legutóbb 2018 júniusában, a franciák elleni barátságos meccsükön (1–3) fordult elő, hogy egynél többször találtak be a hálójukba. Az volt Mancini második meccse kapitányként.

Az olaszok legutóbb 2020 szeptemberében Firenzében, a bosnyákok elleni Nemzetek Ligája-összecsapáson voltak hátrányban, miután Edin Dzeko betalált nekik. Ez az állapot azonban mindössze tíz percig tartott, mert kiegyenlítettek. A legutóbbi 26 mérkőzésükön ez volt az egyetlen eset, amikor futniuk kellett az eredmény után.

Az azzurri mutató a tizenegyespárbajokban öt siker és hét kudarc. Érdekesség, hogy a legutóbbi hét szétlövésükben felváltva nyertek és vesztettek. Mivel az elődöntőben így múlták felül a spanyolokat, ha ez a sorminta folytatódna, akkor legközelebb vereségnek kellene következnie...

♦ Az olaszoknál nem várható nagy változás a kezdő tizenegyben az elődöntőhöz képest, olasz médiaforrások szerint Mancini legfeljebb abban gondolkodik, hogy Lorenzo Insigne helyett esetleg Andrea Belottit szerepelteti a hamis kilences pozíciójában.

ANGLIA

♦ Miután az elődöntőben a dán Mikkel Damsgaard szabadrúgásból betalált, először kapott gólt Anglia ezen az Eb-n. Ennek következtében 726 perc után véget ért Jordan Pickford kapus góltalansági szériája, amely öt perccel több, mint Gordon Banks rekordja, még 1966-ból.

Az angol válogatott úgy vág neki a döntőnek, hogy az előző 12 mérkőzéséből 11-et megnyert és csak Skóciával végzett döntetlenre. A legutóbbi 23 meccséből 20-at megnyert és csak hármat bukott el.

♦ Az angolok csapatkapitánya, Harry Kane a dánok ellen berúgott, büntető utáni kipattanóval a 60. fellépésén a 38. gólját lőtte nemzeti színekben, így immár 22 ország ellen tudott eredményes lenni, ez csupán eggyel kevesebb, mint Gary Lineker és Frank Lampard vonatkozó adata.

Anglia mérlege a tizenegyespárbajokban három győzelem és hat vereség. Legutóbb 2019-ben Svájc ellen a Nemzetek Ligája bronzmeccsén vett részt szétlövésben és 6–5-re nyerni tudott.

Az angoloknál mindössze egy kérdés van az összeállításban: Bukayo Saka vagy Jadon Sancho kapjon-e helyet a középpálya jobb oldalán.

AZ EURO 2020 GÓLSTATISZTIKÁJA

♦ Az Európa-bajnokság eddigi 50 mérkőzésén 140 gól esett, ami 2.8 gólos meccsenkénti átlagot jelent, más megközelítésből a hét hosszabbítást is beszámítva átlagban 33.6 percenként találtak be a csapatok. A legtöbb gól, 30 a második félidő első negyedórájában született, a meccsek első 15 percében ezzel szemben csak 12.

Az olaszok 12 gólt értek el eddig, az angolok tízet. Az itáliaiaknak nem volt fejes góljuk, a szigetországiaknak öt is.

Az azzurrik – lábbal vagy fejjel – összesen 108-szor vették célba a kaput, ebből 30-szor találtak célba, három próbálkozásuk valamelyik kapufán landolt. A „háromoroszlánosok 58 kísérletből 25 találták el a kaput, háromszor pedig a kapufát.

♦ A pontos passzok arányában valamivel az angolok jobbak (87.7 százalék, illetve 86.3).

Az olaszok a hat mérkőzés alatt összesen 318 támadást vezettek, az angolok csak 256-ot. A szögletek számában 28–24 az állás az itáliaiak javára.

Gianluigi Donnarummának kilenc védése volt és három gólt kapott a torna során, Jordan Pickford 11-szer hárított és csak egyszer találtak be a hálójába, a Dánia elleni elődöntőben.

Az olaszok 72-szer szabálytalankodtak és hét sárga lapot gyűjtöttek be, ezzel szemben az angolok 58-szor és ötször figyelmeztették őket sárga kártyával. Kiállítás egyik csapatnál sem volt.

Az olaszokat 88-szor faultolták az ellenfelek, az angolokat 70-szer.

A leggyorsabb futósebességet a sérülés miatt kivált olasz hátvédnél, Leonardo Spinazzolánál és a magyar válogatottat erősítő Loic Negónál mérték, 33.8 km/órát, az angolok legsebesebb játékosa Marcus Rashford 33.5 km/órával.

♦ Az Eb-n eddig a spanyol Pedri futotta a legtöbbet, 76.1 km-t (629 játékperc alatt), az olasz Jorginho 72.3 km-rel (585 perc) a második, és az angol Kalvin Philips a harmadik 67.3 km-rel (545 perc).

♦ Az angolok legeredményesebb labdarúgója Harry Kane négy találattal, az olaszoknál két gólnál többet egyetlen játékos sem ért el.

♦ A spanyol Dani Olmo (20) után az olasz Ciro Immobile (17) vette a legtöbbször célba a kaput, az angol Kane 15-ször.

♦ Az Eb teljes mezőnyében az angol Reece James passzolt a legpontosabban (99 százalék), az itáliaiaktól ebben Alessandro Bastoni a legjobb (96 százalék).

♦ A torna legtöbbet szabálytalankodó játékosa a dán Thomas Delaney (15), utána az olasz Giovanni Di Lorenzo következik több játékossal holtversenyben 11-gyel (pedig csak 465 percet töltött a pályán), az angol Kalvin Philips 10-szer faultolt 545 perc alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!