Foci-Eb 2021

2021.06.12. 17:59

Eriksen drámája után győztek a finnek Koppenhágában

A Dánia–Finnország Eb-mérkőzés sajnos nem a futballról marad emlékezetes, hanem arról, hogy a hazaiak középpályása, Christian Eriksen összeesett a pályán, újra kellett éleszteni és több mint másfél óra szünet után folytatódott a mérkőzés. Sajtóhírek szerint a középpályás kérte a folytatást, amelyet 1–0-ra a finnek nyertek meg.

EURÓPA-BAJNOKSÁG

B-CSOPORT, 1. FORDULÓ

Dánia–Finnország 0–1

Koppenhága, 15 200 ezer néző. Vezette: A. Taylor (angol)

Dánia: K. Schmeichel – Wass (Stryger, 76.), Kjaer (Vestergaard, 63.), Christensen, Maehle – Eriksen (M. Jensen, 43.), Höjbjerg, Delaney (Cornelius, 76.) – Poulsen, Wind (Skov Olsen, 63.), Braithwaite.

Szövetségi kapitány: Kasper Hjulmand

Finnország: Hrádecky – Raitala (L. Väisänen, 90.), Arajuuri, O'Shaughnessy, Uronen – Lod, Kamara, Sparv (Schüller, 76.), Toivo – Pohjanpalo (Forss, 84.), Pukki (Kauko, 76.). Szövetségi kapitány: Markku Kanerva

Gólszerző: Pohjanpalo (60.)

A dán–finn meccset a hazaiak kezdték jobban, de kimaradtak a helyzeteik, majd az első félidő hajrájában jött a drámai fordulat...

A 43.. percében a dánok középpályása, Christian Eriksen összeesett a pályán. Nem volt ellenfél a közelében, furcsán mozgott és hirtelen arccal előre összeesett, amikor éppen labdát kapott. Egy pillanatra látszott, fennakadtak a szemei. A berohanó orvosi stáb a pályán láthatóan szívmasszást alkalmazott. A mérkőzés orvosi vészhelyzet miatt félbeszakadt, de Eriksen állapotát stabilizálni tudták, már magánál volt, amikor levitték a pályáról, stabil állapotban szállították kórházba.

Több mint másfél óra szünet után folytatódott a meccs, a hírek szerint Eriksen kapcsolatba lépett a csapattal és ő kérte, hogy játsszák le a meccset.

A folytatásban Jere Uronen beadásából az Union Berlin csatára, Joel Pohjanpalo (aki 2014.ben Magyarország ellen szerezte első gólját a válogatottban) befejelte a finn válogatott történetének első Eb-gólját. Kasper Schmeichelnek nem volt szerencséje, csak beljebb segíteni tudta a labdát. 0–1

A meccs hajrájában nagy erőket mozgósítottak az egyenlítés érdekében a dánok, de kihagyták a helyzeteiket. A meccs legjobbja, a finnek kapusa, Lukás Hrádecky még Pierre-Emile Höjbjerg 11-esét is kivédte.

A finnek tehát győztek Koppenhágában, így újabb történelmet írtak (első Eb-meccs, első győzelem) de ennél sokkal fontosabb, hogy Eriksen a szombat esti hírek szerint jobban van, túlélte ezt a drámai mérkőzést...

EREDETILEG ERRŐL SZÓLT VOLNA A MECCSTUDÓSÍTÁSUNK...

Az Eb-újonc finn válogatott útja, a finn futball fejlődése magyar szempontból is figyelemreméltó lehet, több szempontból is. Először is azért, mert a finn és a magyar nemzeti csapat az elmúlt húsz évben többször is találkozott egymással, és általában nagyon hasonló játékerőt mutatott a két együttes. Igaz, a 2016-osEb előtt, a selejtezőben oda-vissza megvertük a finneket Dárdai Pál irányításával, viszont 2018-ban, a Nemzetek Ligájában Marco Rossi első mérkőzésén idegenben 1–0-ra kikaptunk, viszont a visszavágón 2–0-ra a mieink győztek. A finneknél még a magyar válogatottnál is kevesebb, mindössze három topligás játékos van az Eb-keretben (a 2020–2021-es idény alapján Lukás Hrádecky, Fredrik Jensen és Joel Pohjanpalo, míg a mieinknél négyen, Gulácsi Péter, Willi Orbán, Sallai Roland és Szalai Ádám játszik valamely európai topligában). Ugyanakkor a nyelvrokonoknak így is sikerült a selejtezőkből egyenes ágon, csoportjukban az olaszok mögött a 2. helyen végezve, a görögöket és a bosnyákokat is megelőzve kijutniuk a tornára. Ráadásul a finnek tavaly novemberben, felkészülési meccsen még a világbajnok, jövő szombaton a magyar csapatra váró franciákat is legyőzték, méghozzá idegenben, 2–0-ra.

A finn futballtörténet első Eb-meccse, Koppenhágában, a házigazda dánok ellen 25 ezer szurkoló előtt kezdődhetett meg az egyébként 38 ezer néző befogadására alkalmas Parken Stadionban, amelyben így is emeltek a koronavírus miatt előzetesen 15 900 főben meghatározott nézőszám korláton, ezzel két-háromezer vendégdrukker is láthatta a meccset. Viszont az MTK finn védőjét, Nikolai Alhót nem láthatták, mert ő nem került be az északiak 23.as meccskeretébe (a 26-os Eb-keretben ott van).

A mérkőzést, az előzetes esélyeknek megfelelően a többek között Barcelona- (Martin Braithwaite), Inter- (Christian Eriksen), Leipzig- (Yussuf Poulsen) és Tottenham- (Pierre-Emile Höjbjerg) játékossal támadó dánok kezdték jobban. A Bayer Leverkusen kapusa, a Pozsonyban született, de egyévesen, röplabdázó édesapja révén Finnországba került Lukás Hrádecky húsz perc alatt három nagy védést is bemutatott.

A jó kapusteljesítmény pedig megalapozta a finn védelem magabiztosságát, ugyanis az első félidő második felében újabb helyzeteket már nem alakítottak ki a hazaiak, hiába birtokolták többet a labdát.

Az első félidő hajrájában aztán a dánok középpályása Chritian Eriksen összeesett a pályán, újra kellett éleszteni, ami miatt félbeszakadt a mérkőzés...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!