Foci-Eb 2021

2021.06.21. 23:47

Őrült második félidő után verték meg az oroszokat a dánok, és jutottak tovább

A labdarúgó Európa-bajnokság B-csoportjának 3. fordulója őrült izgalmakat követően az elején még kiesésre álló Dánia 4–1-re legyőzte Oroszországot, és a csoport második helyén végezve bekerült a legjobb 16 közé.

A labdarúgó Európa-bajnokság B-csoportjának 3. fordulója őrült izgalmakat követően az elején még kiesésre álló Dánia 4–1-re legyőzte Oroszországot, és a csoport második helyén végezve bekerült a legjobb 16 közé.

EURÓPA-BAJNOKSÁG, CSOPORTKÖR

3. FORDULÓ

B-CSOPORT

Koppenhága, Parken Stadion, 23 644 néző. Vezette: Turpin (francia)

OROSZORSZÁG: Szafonov – Gyivejev, Dzsikija, Kudrjasov (Karavajev, 67.) – Mário Fernandes, Ozdojev (Zsemaletgyinov, 61.), Zobnyin, Kuzjajev (M. Muhin, 67.) – Alekszej Mirancsuk (Szobolev, 61.), Golovin – Dzjuba. Szövetségi kapitány: Sztanyiszlav Csercseszov

DÁNIA: Schmeichel – A. Christensen, Kjaer, Vestergaard – Wass (Stryger Larsen, 60.), Höjbjerg, Delaney (Jensen, 85.), Maehle – Braithwaite (Cornelius, 85.), Poulsen (Dolberg, 60.), Damsgaard (Nörgaard, 72.). Szövetségi kapitány: Kasper Hjulmand

Gólszerző: Dzjuba (70. – 11-esből), ill. Damsgaard (38.), Poulsen (59.), A. Christensen (79.), Maehle (82.)

Miután a B-csoport harmadik fordulója előtt csak az volt biztos, hogy a belgák már továbbjutottak, s az orosz és a dán válogatott is csak akkor lehetett biztos a legjobb 16 közé kerülésben, ha megnyeri a koppenhágai mérkőzést – ráadásul a dánoknak többgólos győzelemre volt szükségük.

Ennek megfelelően nagy iramban kezdtek a felek – igaz, az első komoly helyzetre a 18. percig kellett várni: egy gyors orosz megindulás végén Alekszandr Golovin lövését védte lábbal Kasper Schmeichel, s a folytatásban is többet veszélyezettek a pályaválasztó vendégek. A hazai közönség támogatását élvező dánok a félidő felétől fokozatosan átvették az irányítást, s előbb Pierre-Emile Höjbjerg oldalhálóban landoló bombájával jelezték, ők is ott vannak a pályán, majd jött a 38. perc.

Ekkor egy formás hazai akció végén Mikkel Darmsgaard kapott labdát a tizenhatos előterében, majd 20 méterről, jobbal védhetetlenül csavart bal felső sarokba. A szünetig a dánok újabb nagy erőfeszítéseket tettek a második góljuk megszerzése érdekében, ám hiába törte fel a háló az oroszok hátát, kibekkelték egygólos hátrányban a hátralévő néhány percet.

A szünetben Csercseszov kapitány minden bizonnyal felhívta övéi figyelmét arra, hogy a másik meccsen még nem esett gól, így ekkor utolsó helyen álltak a csoportban. Ennek azonban csak a kőkemény belépőkben akadt nyoma, helyzetekben nem. Negyedóra telt el a szünet után, amikor az Eb eddigi legőrültebb percei következtek: előbb Roman Zobnyin elképesztő hibája után a dánok megszerezték a második góljukat – röviden adott haza Yussuf Poulsen pedig köszönte és Matvej Szafonov elfektetése után az üres kapuba passzolt.

Felrobbant a Parken Stadion lelátója, hiszen ezzel óriási lépést tett a továbbjutás felé a dán csapat, s alig néhány perccel később ismét hangorkánban tört ki a stadion: Romelo Lukaku gólja azt jelentette, hogy a dánok pillanatnyilag a második helyen állnak, ám hosszú videózás után Szentpéterváron visszavonták a dán találatot.

Az extázis így csupán néhány percig tartott, főleg, miután az oroszok összehoztak egy büntetőt, amit Artyom Dzjuba váltott gólra (1–2) – ami ismét számolgatást eredményezett.

A dánok azonban nem hagyták annyiban, és a hajrában Andreas Christensen bombagóljával és Joakim Maehle találatával bebiztosították második helyet a csoportban – merthogy közben a belgák kétszer is betaláltak a finneknek –, míg az oroszok a csoport utolsó helyén zárva kiestek.

Ez pedig – sok egyéb mellett – azt is jelenti, hogy a magyar válogatott szerda esti győzelme esetén biztosan továbbjut, mert már van két 3 pontos csoportharmadik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!