Vb-2022

2022.11.21. 22:12

Gareth Bale 11-es góljával döntetlennel tért vissza 64 év után Wales

Az Egyesült Államok 1-1-es döntetlent játszott Wales együttesével a katari labdarúgó-világbajnokság B csoportjának első fordulójában, hétfőn.

MTI

A walesi Gareth Bale ünnepli büntetőből lőtt gólját

Fotó: Francisco Seco

Wales története második világbajnokságán, 64 esztendő elteltével játszott újra meccset: 1958-ban a magyar válogatottal kétszer is megmérkőzött nemzeti csapatuk, egy döntetlen mellett egyetlen eddigi sikerüket bezsebelve, utóbbin szerezték legutóbbi góljukat is. Ezúttal Gareth Bale vezetésével léptek pályára a következő vb társházigazdájának csapata ellen, és bár az amerikaiak az első percekben veszélyesebben játszottak, ezt követően mezőnyfölényük sokáig nem eredményezett újabb helyzeteket. Az első igazi lehetőséggel viszont élni tudtak: George Weah korábbi aranylabdás futballista, jelenlegi libériai köztársasági elnök fia, Timothy Weah volt eredményes.

A szünetről - részben csere hatására - támadóbb szellemben jött vissza a walesi együttes, nyíltabb és magasabb iramú lett a játék, a szigetországiak több nagy helyzetet is kidolgoztak. Noha az Egyesült Államok válogatottja előtt is adódtak gólszerzési esélyek, a hajrában az egyre fáradtabb walesiek a válogatott gólrekorderének, Gareth Bale-nek a büntetőjével egyenlítettek - a játék képe alapján megérdemelten. A kaotikus és hosszúra nyúlt ráadásban nem esett újabb találat, így Wales hosszú kihagyás után ismét döntetlent játszott vb-n, akárcsak az 1958-as torna három csoportmérkőzésén.

 B csoport, 1. forduló:


Egyesült Államok-Wales 1-1 (1-0)

al-Rajjan, Ahmad bin Ali Stadion, 43 418 néző, v.: Abdulrahman al-Dzsasszim (katari)

gólszerzők: Weah (36.), illetve Bale (82., 11-esből)

sárga lap: Dest (11.), McKennie (13.), Ream (51.), Acosta (100.), illetve Bale (40.), Mepham (45+3.)

Egyesült Államok: Matt Turner - Antonee Robinson, Walker Zimmermann, Tim Ream, Sergino Dest (DeAndre Yedlin, 74.) - Weston McKennie (Brenden Aaronson, 66.), Tyler Adams, Yunus Musah (Kellyn Acosta, 74.) - Timothy Weah (Jordan Morris, 88.), Josh Sargent (Haji Wright, 74.), Christian Pulisic

Wales: Wayne Hennessey - Chris Mepham, Joe Rodon, Ben Davies - Connor Roberts, Ethan Ampadu (Joe Morrell, 95.), Aaron Ramsey, Neco Williams (Brennan Johnson, 79.) - Harry Wilson (Sorba Thomas, 93.), Gareth Bale, Daniel James (Kieffer Moore, a szünetben)

 

I. félidő: 36. perc: Először hagyott rést védekezésén a walesi válogatott, Christian Pulisic kiváló passzával Timothy Weah lépett ki a védők vonalából, és jobb külsővel a kimozduló Wayne Hennessey mellett a bal alsó sarokba lőtt (1-0).

 II. félidő: 80-82. perc: Gareth Bale fedezte rutinosan a labdát a 16-oson belül, Walker Zimmermann hátulról becsúszva felborította. A büntetőt a sértett nagy erővel, félmagasan a bal kapufa mellé lőtte, Matt Turner hozzáért a labdához, de védeni nem tudott (1-1).

A B csoport állása:

1. Anglia           1  1  -  -  6-2  3 pont
2. Egyesült Államok 1  -  1  -  1-1  1
Wales            1  -  1  -  1-1  1
4. Irán             1  -  -  1  2-6  0

A B csoport további programja:

november 25., péntek: Wales-Irán, al-Rajjan (Ahmad bin Ali Stadion) 11.00
november 25., péntek: Anglia-Egyesült Államok, al-Hor 20.00
november 29., kedd: Wales-Anglia, al-Rajjan (Ahmad bin Ali Stadion) 20.00
november 29., kedd: Irán-Egyesült Államok, Doha (al-Tumama Stadion) 20.00

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!