Vb-2022

2022.11.24. 11:00

Kiderült, miért van ennyi hosszabbítás a foci-világbajnokságon

Már majdnem egy meccsnyivel többet játszottak a futballisták, mint kellett volna.

HEOL

Iván Barton salvadori játékvezető a Németország-Japán mérkőzésen

Forrás: MTI/EPA/

Fotó: Tolga Bozoglu

Fociból sose elég, de azért az már szembetűnő, hogy minden meccsen bőven van hosszabbítás. 

A Katar-Ecuador nyitómeccsen kétszer öt, azaz tíz perc volt a ráadás, az Anglia-Irán párharc majd' fél órával nyúlott hosszabbra, mint a rendes játékidő. A Szenegál-Hollandia első félideje csak két perccel volt több a megszokottnál, a másodikban viszont nyolcat húzott rá a játékvezető. 

– Sokan azt gondolhatnák, hogy a VAR miatt volt erre szükség, de az eddigi találkozók tanúsága alapján nem ez indokolta a szurkolói szemmel szükségtelenül soknak tűnő extra játékidőt. Az abszolút őrület az Anglia–Irán-mérkőzésen volt, ahol az első félidőben 14 perc ráadás volt, a második játékrészben pedig 10 lett volna, de az iráni büntető miatt végül a 104. percben fújták le az összecsapást. Ezen a mérkőzésen indokolt volt a szokásosnál több hosszabbítás, hiszen két sérülés is volt, illetve a büntető előtti szituációt is vissza kellett nézni, de az összesen közel félórás ráadást talán ez sem magyarázza meg. Akkor mégis mi az oka? – írja a kemma.hu.

– Arra kértük a játékvezetőket, hogy legyenek nagyon szigorúak, és adjanak hozzá mindent a hosszabbításhoz, ami időt vett el a játéktól – mondta el Pierluigi Collina, a FIFA játékvezetői testületének vezetője.

Úgy néz ki, ebbe az irányba mozdulhat el a futball, hiszen számtalan bajnokságban mára már bevett szokássá vált, hogy egyre többet hosszabbítanak a játékvezetők. Ez viszont teljesen átalakíthatja a televíziós és a reklámpiacot is, hiszen egy feszített menetrendben kevesebb idő marad a reklámokra, szakértésre, beharangozókra – fejtegeti a kemma.hu.

Minden, ami világbajnokság: kattints és kövesd a híreket!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!