Vb-2022

2022.12.06. 22:32

Kiütéses sikerrel nyolc között Portugália

Utolsóként Portugália jutott a legjobb nyolc közé a katari labdarúgó-világbajnokságon, miután kedden este kiütéses, 6-1-es győzelmet aratott Svájc felett.

MTI

A portugál Goncalo Ramos triplázott

Forrás: MTI

Fernando Santos szövetségi kapitány Cristiano Ronaldo nélkül küldte pályára csapatát, sztárjátékosa helyén Goncalo Ramosszal, aki szenzációs játékkal mesterhármast ért el. A Benfica csatára a 17. percben bombagóllal szerzett vezetést, majd a második félidőben csapata harmadik és ötödik találatát szerezte. Mellette Pepe, Raphael Guerreiro és Rafael Leao volt eredményes. Előbbi a vb-k történetének második legidősebb gólszerzője lett 39 évesen és 283 naposan, csak a kameruni Roger Milla előzi meg, aki 1994-ben 42 évesen és 39 naposan talált kapuba. A svájci csapat az első kapott gól után végig alárendelt szerepet játszott a meccsen, melyen becsületgólját Manuel Akanji szerezte. A portugál együttes szombaton a spanyolokat kiejtő marokkói válogatottal csap össze a negyeddöntőben.

A nyolcaddöntőben:
PORTUGÁLIA–SVÁJC 6–1 (2–0)
Luszail, 83 720 néző. V.: C. A.  Ramos (mexikói)
Gólszerzők: Ramos (17., 51., 67.), Pepe (33.), Guerreiro (55.), Leao (92.), illetve Akanji (58.)
Sárga lap: Schär (43.), Comert (59.)
Portugália: Diogo Costa – Diogo Dalot, Pepe, Rúben Dias, Raphael Guerreiro – Bernardo Silva (Ruben Neves, 81.), William Carvalho, Otavio (Vitinha, 73.) – Bruno Fernandes (Rafael Leao, 87.), Goncalo Ramos (Ricardo Horta, 73.), Joao Félix (Cristiano Ronaldo, 73.)
Svájc: Yann Sommer – Edimilson Fernandes, Manuel Akanji, Fabian Schär (Eray Comert, a szünetben), Ricardo Rodriguez – Remo Freuler (Denis Zakaria, 54.), Granit Xhaka – Xherdan Shaqiri, Djibril Sow (Haris Safarovic, 54.), Ruben Vargas (Noah Okafor, 66.) – Breel Embolo (Ardon Jashari, 89.)

I. félidő:
17. perc: portugál bedobás után Joao Felix a 16-oson belül álló Goncalo Ramoshoz passzolt, aki megtolta a labdát, majd balról, az alapvonaltól nyolc méterre elemi erővel a jobb felső sarokba bombázott (1–0).
33. perc: jobb oldali portugál szöglet után Pepe fejelt középről, az ötös vonaláról nagy erővel a kapu közepébe (2–0).
II. félidő:
51. perc: a svájci 16-oson belülről kifejelt labdával Dalot húzott el a jobb oldalon, centerezése után pedig a jó ütemben a rövid oldal felé mozgó Ramos - Sommert érintve – a kapuba pörgette a labdát (3–0).
55. perc: gyors portugál kontra végén Guerreiro vezette üresen a kapuval szemben a 16-oson belülre a labdát, majd nagy erővel a léc alá lőtt (4–0).
58. perc: jobb oldali svájci szöglet után a Ruben Dias fején megcsúszott a labda, melyet az ötösön belül, a bal oldalon érkező Akanji az üres kapuba passzolt (4–1).
67. perc: kapuskirúgás után Joao Felixhez került a labda, aki gyönyörűen tálalt Ramos elé, a támadó ugyan kissé hosszan vette át a labdát, de volt annyi helye, hogy a kimozduló Sommer felett a kapuba emeljen (5–1).
92. perc: Leao kapott labdát a bal oldalon, majd a 16-oson belül a jobb lábára visszahúzta a labdát és gyönyörűen a hosszú felső sarokba lőtt (6–1).

Az első percek portugál labdabirtoklási fölényét követően a svájciak feljebb tolták védelmüket és magasan, már a rivális 16-osánál letámadtak, ami láthatóan komoly nehézségeket okozott a portugál csapatnak. Fernando Santos tanítványai így jobb híján előreívelt labdákkal próbálkoztak, többnyire eredmény nélkül. Ugyanakkor ebben az időszakban a svájciaknak sem sikerült veszélyes támadást vezetniük, így leginkább a két 16-os között folyt a játék. 

Negyedóra után hátrébb húzódott a svájci gárda, amit az ellenfelél gyorsan, Goncalo Ramos bombagóljával kihasznált, majd a portugálok a vezetés megszerzését követő percekben újabb veszélyes támadásokat vezettek. A folytatásban egyértelmű volt Portugália fölénye.

 A svájciak ugyan félóra után összeszedték magukat és igyekeztek átvenni az irányítást, de továbbra az történt a pályán, amit a portugálok akartak, támadásaikban sokkal több volt a veszély, Pepe révén ráadásul még a félidő hajrája előtt megduplázták előnyüket, s a lefújásig magabiztosan futballoztak.

A második félidő elején a svájciak nem tudták átvenni az irányítást, nem ugrottak neki riválisuknak, mely roppant magabiztosan futballozott és gyorsan ráduplázott kétgólos előnyére, ezzel pedig gyakorlatilag eldöntötte a mérkőzést, igaz, a svájciak szépíteni tudtak. A góltól Shaqiriék néhány percre erőre kaptak, de a Pepe vezette védelem stabil maradt.

A svájci fellángolás nem tartott sokáig, a portugálok gyorsan visszavették a kezdeményezést és a félidő derekán visszaállították a négygólos különbséget a mostani vb első mesterhármasát elérő Goncalo Ramos révén.

A hátralévő időben már csak az volt a kérdés, hogy a 73. percben pályára lépett Cristiano Ronaldo betalál-e, ám nem ő, hanem a másik csatárcsere, Rafael Leao volt eredményes, így ő zárta le a szinte végig nyomasztóan egyoldalú mérkőzést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!