Vb-2022

2022.12.01. 18:29

Marokkó legyőzte Kanadát, és csoportelsőként jutott nyolcaddöntőbe

A marokkói csapat 2–1-re legyőzte a kanadai válogatottat a katari labdarúgó-világbajnokság F csoportjának harmadik fordulójában, így csoportelsőként jutott nyolcaddöntőbe, míg a következő vb társrendezője pont nélkül búcsúzott. Marokkó 1986 után másodszor jutott tovább vb-csoportjából, míg Kanada az 1986-os szerepléséhez hasonlóan ismét pont nélkül maradt.

MTI

A marokkói Juszef en-Nesziri, miután berúgta csapata második gólját

Forrás: MTI

Az F csoport 3., utolsó fordulójában:

KANADA–MAROKKÓ 1–2 (1–2)
Doha, al-Tumama Stadion, 43 102 néző. V.: Raphael Claus (brazil)
KANADA: Milan Borjan – Alistair Johnston, Steven Vitoria, Kamal Miller, Sam Adekube (Ismael Kone, 60.) – David Hoilett (David Wotherspoon, 76.), Jonathan Osorio (Richie Leryea, 65.), Mark-Anthony Kaye (Atiba Hutchinson, 60.), Tajon Buchanen – Alphonso Davies, Cyle Larin (Jonathan David, 60.)
MAROKKÓ: Jásszina Bono – Asráf Hakimi (Jahja Dzsábrán, 85.), Nájef Aguerd, Romain Száisz, Nusszáir Mazrauj – Szofjan Amrabát – Hakim Zijecs (Abderrazak Hamdallah, 76.), Azzedin Ounahi (Dzsáváf el Jamik, 76.), Abdelhamid Szabíri (Szelim Amallah, 65.), Szoán Bufál (Zakaria Abuhlal, 65.) – Juszef En-Neszjiri
GÓL: Aguerd (40. – öngól), ill. Zijecs (4.), En-Neszjiri (23.)
SÁRGA LAP: Hoilett (7.), Osorio (26.), Adekube (45+2.), Vitoria (85.)

A GÓLOK TÖRTÉNETE

4. PERC: Borjan kapus jó ütemben futott ki a kapujából, de nem volt elég határozott, amikor a labdához ért, amely így Zijecs elé kerül. A marokkói szélső a térfél közepéről a hátráló kapus felett a kapuba ívelt (0–1).
23. PERC: Hakimi az oldalvonal mellől, saját térfelének közepéről ívelte előre a labdát, amelyre két kanadai díszkíséretében En-Neszjiri sprintelt rá. A marokkói center elszakadt őrzőitől, tolt egyet a labdán, majd a jobbösszekötő helyéről, a gólvonaltól 12 méterre a kapu rövid, bal alsó sarkába bombázott a szöget rosszul záró Borjan mellett (0–2).
40. PERC: Az előre húzódó Adekube a bal szélről laposan, erősen centerezett, a blokkolni igyekvő Aguerd spiccéről pedig saját kapujába perdült a labda, amelyre az épp kilépő Bono még visszavetődött, de hárítani nem tudott (1–2).

A gyors marokkói gól után – amit óriási kapushiba előzött meg kanadai részről – az afrikai csapat visszahúzódott, és megelégedett a zárt védekezéssel, amelyből azonnal váltott gyors támadásra, amint alkalom kínálkozott rá. Egy ilyen akcióból aztán a félidő közepén megduplázta előnyét. A kanadai együttes a második gól után percekre elveszítette addigi lendületét, bár sok veszélyt az ellenfél kapujára azelőtt sem jelentett. A szünet előtti hajrában viszont Marokkó beszorult a saját térfelére, védelme sokszor vállalt be rizikós passzt, bár a szépítés végül nem egy ebből eredő hibából, hanem egy öngóllal jött össze Kanadának. A játékrészt En-Neszjiri les miatt meg nem adott találata zárta.
A második félidőben Marokkó a kapujától 30 méterre visszazárt, és mezőnyjátékosai a tizenhatosuk előtt tömörültek, így Kanada hiába birtokolta jóval többet a labdát, kevés veszélyt jelentette a kapura. Azt is csupán beívelésekből, mert akciói a mezőnyben rendre elhaltak a fegyelmezett marokkóiakon. A 72. percben járt a legközelebb Kanada az egyenlítéshez, akkor szöglet után válogatottsági rekorderük, a korelnök cserejátékos, Hutchinson fejese a lécről a gólvonalra vágódott, de miután a labda csak félig jutott azon túl, az eredmény nem változott.

Az F csoport végeredménye

1. Marokkó 3 2 1 – 4–1 7
2. Horvátország 3 1 2 – 4–1 5
3. Belgium 3 1 1 1 1–2 4
4. Kanada 3 – – 3 2–7 0

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!