Friss hírek

2004.12.10. 10:36

Önálló rendőrkapitánysága lesz a VI. kerületnek

A látható és gyorsreagálású rendőrség programjának kidolgozására kérte fel a budapesti rendőrfőkapitányt a belügyminiszter csütörtökön, amikor polgármesterek és kerületi kapitányok előtt értékelte a főváros közbiztonsági helyzetét.

BAMA

Lamperth Mónika közölte, a látható rendőrség programját sikeresnek tartja, ezért kérte Gergényi Pétert arra, hogy márciusig készítse el a látható rendőrség programjának második ütemét, melynek lényege, hogy a bűncselekmények helyszínére a rendőrség a lehető leggyorsabban kiérkezzen.

Bejelentette azt is, hogy jövő év júniusától a VI. kerületben egy önálló rendőrkapitányság jön létre, így mind a VI., mind pedig a VII. kerületnek saját kapitánysága lesz.

Verók István, Terézváros polgármestere közölte: önkormányzata 100 millió forinttal járul hozzá az új kapitányság kialakításához.

Gergényi Péter a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) munkáját értékelve elmondta: bűnügyi eredményességük "elérte és lassan meghaladja az 1990-es évekét". Közölte: 42 százalék körül van a BRFK nyomozásainak eredményességi mutatója.

Tájékoztatása szerint különösen a "lakosságot irritáló" bűncselekmények visszaszorításában tudtak komoly csökkenést elérni, így a rablásoknál, a betöréseknél, a gépkocsilopásoknál.

Közölte, néhány bűncselekmény fajtában - így például a kábítószerrel való visszaélésben - drasztikus emelkedés tapasztalható, de ez, mint mondta, elsősorban annak köszönhető, hogy a rendőrség kiválóan végzi a munkáját, és ezek az adatok a javuló felderítési mutatókat jelzik.

Gergényi Péter elismerte ugyanakkor, hogy nem tudtak eredményt elérni a zsebtolvajok visszaszorításában. Közölte, megerősítették az e területet figyelő rendőri egységek létszámát, és jövőre nagyobb figyelmet szentelnek e problémának. A 2005. évi feladatok között említette még a közlekedésfelügyeleti szakszolgálat megerősítését.

A főkapitány hozzátette: az idei évet a BRFK nullszaldóval, adósságmentesen tudja lezárni.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!