Friss hírek

2006.01.18. 14:56

A térségben Szlovénia GDP-je a legjobb

Utána Csehország következik, megelőzve a régi európai uniós államok legszegényebbjét. A csehek 72,7 százalékkal utasították maguk mögé az évek óta stagnáló Portugáliát (71,4 százalék).

BAMA

Milan Urban cseh ipari miniszter szerint országa gazdasági teljesítőképessége 2013-ban érheti el az uniós átlagot, jelenti a CENA hírügynökség. Portugália több tíz milliárd eurónak megfelelő összeget kapott Brüsszeltől az elmúlt időszakban, mégis, Portót és Lisszabont leszámítva, összességében fejletlennek mondható, a lakosság húsz százaléka a szegénységi szint alatt él (Csehországban ez a mutató nyolc százalék).

Viszont míg Csehországban az átlagbér 18800 cseh korona (652 euró), addig Portugáliában közel 1214 euró – írja a szlovákiai Új Szó. Magyarország 61, 8 százalékra teljesített 2005-ben, ezzel megelőzi Lengyelországot (50 százalék). Szlovákia, gazdasági reformjai következtében 2004-hez képest (51,9 százalék) jobban teljesített (53,9 százalék), mégis visszaesett eggyel az uniós ranglistán, mivel Észtország megelőzte (55,1 százalék).

Bár Szlovákia gazdasága évi 5,5-6 százalékkal nő - ami rekordnak számít a térségben -, mégis elmarad a balti országok mögött, ahol a gazdasági növekedés kilenc százalék körüli. A 21 százalékos szegénységi szinttel küszködő Szlovákia visszaesésével az uniós 25-ök negyedik legszegényebb tagja csupán Lengyelországot, Lettországot és Litvániát előzi meg, áll a jelentésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!