Friss hírek

2006.01.16. 16:35

A Vatikán fékezné az egyházi rádiót

A lengyelországi Mária (Maryja) Rádió figyelmeztetésére készül a Vatikán, állítja a Spiegel című német hetilap. A katolikus egyház központjában nem helyeslik, hogy a rádióadó túlzottan belefolyik a politikába.

BAMA

A figyelmeztetés sokak szerint egyúttal üzenet az ország új jobboldali miniszterelnökének és köztársasági elnökének is, akik nem kis mértékben a Mária Rádió által aktivizált jobboldali, sőt szélsőjobboldali szavazóknak köszönhetik választási győzelmüket. A varsói pápai nuncius kiadott egy rendelkezést, mely szerint papok ezentúl csak a püspökük tudtával és jóváhagyásával dolgozhatnak a médiának. XVI. Benedek pápa már a tavaly novemberi választások alatt rosszallását fejezte ki amiatt, hogy lengyel katolikus médiumok belefolytak a politikai küzdelembe. "Jó lenne, ha a vatikáni üzenetet azok a vezető politikusok is magukra vennék, akik még a legutóbbi hetekben is tüntetőleg a katolikus rádió mikrofonja elé álltak, hogy azon keresztül szerezzenek maguknak további jobboldali támogatást", mondta az egyik neves lengyel szociológus az ügyről nyilatkozva. Wnuk Lipinski reméli, hogy a Vatikán figyelmeztetése a lengyel püspöki kart is ráébreszti arra, hogy dolga lenne kicsit jobban fékezni a túlságosan radikális Mária Rádiót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!