Friss hírek

2006.01.09. 10:51

Az Európai Unió is a kicsiket nyúzza

Méltánytalan terhek sújtják a kis- és közepes vállalatokat az Európai Unióban: egy friss tanulmány szerint a kisvállalatok adózással kapcsolatos költsége relatíve kétszázszor nagyobb, mint a nagy cégeké.

BAMA

A nagyvállalatok adózással összefüggő technikai jellegű költségei éves forgalmuknak mintegy 0,02 százalékát teszik ki, ezzel szemben a kis- és közepes vállalatok éves forgalmuknak mintegy 2,5 százalékát fizetik ki ugyanerre. A kiegyensúlyozatlanság megszüntetését célzó törekvésként a Bizottság jóváhagyott egy tervezetet, amely a költségek megállapításakor az érintett kis- vagy közepes vállalat származási országának adóalapját veszi figyelembe. Az előterjesztés a kisvállalatokat tömörítő UEAPME támogatását is élvezi.

„A kisvállalatoknak igen nehéz helytállni az európai piacon, aminek egyik oka az országonként változó járulékos költség. Egy kisvállalat könyvelője nem feltétlenül ismeri például a belga és a francia adórendszert” - nyilatkozta az EU Reporternek egy kisvállalat képviselője. A saját határokon túli érvényesülés költségei ráadásul túl nagyok, csak a nagyvállalatoknak kifizetődő a külföldi fejlesztés.

Az EU végső célja az, hogy egységes adózási körülmények tegyék lehetővé az EU piacán végzett vállalkozói munkát, ez azonban a közeljövőben aligha várható, hiszen a tagállamok között még az adóhitel és az adómentesség kérdése is vitát szül. A jelenlegi helyzet kárszenvedői a kisvállalkozások, amelyek számára már az is nagy előrelépést jelentene, ha a szabályok lehetővé tennék, hogy külföldi munkavégzés esetén is a származási ország adózási rendszere legyen rájuk érvényes. (eurohirek.hu)

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!