Friss hírek

2006.01.20. 14:02

Az orosz parlament megszavazta a sárospataki könyvek visszaadását

Az orosz törvényhozás pénteken megszavazta a sárospataki református kollégiumi könyvek visszaadását, jelentette a Magyar Rádió moszkvai tudósítója. Ha a felsőház is ugyanígy dönt, és Putyin elnök is jóváhagyja, akkor a könyvek, melyek hadizsákmányként kerültek ki a Szovjetunióba, végleg visszakerülhetnek Sárospatakra.

BAMA

Az orosz duma pénteken harmadik olvasatban végleg jóváhagyta a sárospataki könyvtár Szovjetunióba került könyveinek visszaadását. Vita ezúttal már nem volt, a képviselők gyakorlatilag úgy szavaztak, mint az előző két alkalommal: 345-en elfogadták a törvényt, 53-an ellenezték. Most már csak a felsőház és Putyin elnök jóváhagyása kell ahhoz, hogy a könyvek hazakerüljenek. Erre Putyin február elejére tervezett magyarországi látogatása kínálkozik a legjobb alkalomnak.

A hosszú huzavona után megszületett duma-határozat nemcsak az orosz-magyar viszonylatban számít áttörésnek. A Szovjetunió felbomlása óta ugyanis az oroszok eddig nem adtak vissza semmit a hadizsákmányból. Magyarország az első, amelyik több kormány erőfeszítésének eredményeképpen sikerült elérnie, hogy elhurcolt javakat kaphasson vissza. Igaz, orosz szempontból nem túl jelentős tételről, 134 könyvről van szó, és a visszaszolgáltatásnak nincsen jogi akadálya sem. Az orosz törvények szerint ugyanis az egyházi tulajdont vissza lehet adni, márpedig a sárospataki könyvtár egyértelműen egyházi tulajdonban volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!