Friss hírek

2006.01.24. 07:07

Az ország készül a rendkívüli hidegre

Jelenleg minden településen biztosított az alapellátás, az elektromos, és gázellátásban a fogyasztást közvetlenül veszélyeztető helyzet nem áll fenn.

BAMA

A következő napokban nyitva lesznek a pályaudvarok, a hajléktalanokkal foglalkozó hét regionális diszpécserközpont a nap 24 órájában fogadja a hívásokat. Kedden akár mínusz 20 fokos hideg is lehet.

A következő egy-másfél hónap időjárása a szokásosnál több kihívást fog jelenteni; jelenleg minden településen biztosítani tudják az alapellátást a hóátfúvások ellenére, az elektromos, illetve a gázellátásban a fogyasztást közvetlenül veszélyeztető helyzet nem áll fenn - mondta a miniszterelnök hétfőn Budapesten.

Gyurcsány Ferenc erről azután beszélt, hogy meghallgatta az illetékes miniszterek és a katasztrófavédelem vezetőjének beszámolóját a hideg időjárás kapcsán tett intézkedésekről.

A középtávú meteorológiai előrejelzések szerint február második feléig az átlagnál alacsonyabb hőmérsékletre és hosszabb periódusokban fennmaradó hideg időjárásra kell felkészülni. A gázellátás területén továbbra is érvényben van az átállás annál a 34 nagyfelhasználónál, amely gáz helyett más fűtőanyagot is tud használni. Egyelőre a mai ismereteink szerint további fogyasztásátállás vagy fogyasztáskorlátozás nincsen napirenden - mondta Gyurcsány.

Az ország energiafogyasztása lényegesen magasabb a szokásosnál, ezt huzamosabb időn keresztül, a következő egy-másfél hónapra az energiaszállításokkal és a tartalékok felhasználásával lehet garantálni. 

Kóka János gazdasági miniszter hangsúlyozta: "A magyar gázrendszer a kapacitásainak határaihoz közeledik", ezért további jelentős gázmennyiség felszabadítására és kőolajjal való helyettesítésére van szükség. Mint mondta, 24 óránként ülésezik az energiabiztonsági stratégiai stáb - adta hírül a Magyar Távirati Iroda.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!