Friss hírek

2006.01.23. 08:55

Beszivárognak a kormánypártokba a nacionalisták

Rendkívül aggasztónak találja Markó Béla, az RMDSZ elnöke azt a jelenséget, hogy nacionalista pártok politikusai kormánypártokba szivárognak át.

BAMA

A szövetségi elnök a kolozsvári Szabadság lap kérdésére válaszolva kifejtette, ez azért ad okot aggodalomra, mert az utóbbi időben már amúgy is egyre inkább teret hódított a szövetséges pártokon belül a nacionalista retorika. Az a tény, hogy a Konzervatív Párt mintegy kihantolja a Román Nemzeti Egységpártot (RNEP) és beemeli azt a kormánykoalícióba, Markó szerint éles ellentmondásban áll azzal, amit hangoztatnak, mégpedig, hogy a koalíció egy nyugatbarát, európai integrációs politikát képvisel, írja hétfői számában az Újvidéken megjelenő Magyar Szó című napilap. A kisebbségi törvény vitája során ez máris látható volt, az RMDSZ már többször is éles ellentmondásba keveredett a szövetséges pártokat képviselő politikusokkal, most pedig szembesülnie kell azzal, hogy egyre több - Markó szerint zavaros fejű - nacionalista ember kerül be ezekbe az alakulatokba.

Ez várhatóan a szélsőséges retorika térhódítását, és további kilátástalan vitákat eredményez majd - véli a szövetségi elnök, írja a napilap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!