Friss hírek

2006.01.04. 14:21

Büdöseknek belépni tilos!

Egyelőre még igen sok a vita az USA-ban a dallasi könyvtárosok kezdeményezésével kapcsolatban, akik szeretnék kitiltani a rossz szagú látogatókat a közkönyvtárakból.

BAMA

Az egyik könyvtár igazgatója sajtónak elmondta, hogy a tervezett szigorításokkal csak a látogatók kényelmét kívánják szolgálni, ugyanis nemcsak a büdös embereket tiltanák ki a könyvtárépületekből, hanem ugyanakkor korlátoznák az olvasótermekben végezhető tevékenységeket is. Ennek értelmében a jövőben tilos lenne ott aludni, tisztálkodni, mezítláb járkálni és szeretkezni is.

Egyes jótékonysági szervezetek - amelyek egyébként a felsorolt tiltásokkal egyetértenek - felháborítónak tartják, hogy a szaguk alapján kívánják megkülönböztetni az embereket, mert ezzel a hajléktalanokat és a szegény embereket is eltávolíthatják a közkönyvtárakból. Mivel mint mindenhol máshol, Amerikában is kevés a hajléktalanszáló, az egyébként az utcán élő emberek igen gyakran keresnek megendéket a közkönyvtárakban.

A könyvtár vezetése - mint mondják - a látogatók folyamatos panaszára hivatkozva hozta meg az intézkedést. A biztosnági személyzet munkaköri leírása februártól tehát már tartlamazni fogja azt a kitételt is, hogy el kell távolítaniuk az olvasótermekből a kelelmetlen szagot árasztó látogatókat. Az Egyesült Államok Könyvtárszövetsége támogatja a változtatásokat, szerintük elfogadható, hogy az alapvető higiéniát be nem tartókat eltávolítsák a könyvtárakból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!