Friss hírek

2006.01.19. 07:52

Csatlakozzon-e Magyarország az Eurotransplanthoz?

Itthon is lehetne több donor, de a kórházak többségében kérik a hozzátartozók hozzájárulását, noha erre jogilag nem lenne szükség.

BAMA

Szederkényi Edit, a Magyar Transzplantációs Társaság főtitkára a Magyar Hírlapnak elmondta: "Nem ellenőrzik a kórházakat ebből a szempontból, így szankciója sincs annak, ha valaki veszni hagy egy potenciális donort." Rácz Jenő egészségügyi miniszter szerdán beszámolt arról, hogy a magyarországi szervátültetés 2005-ben "felsőbb osztályba lépett". Tavaly egymillió lakosra már 18 donor jutott, 283 donorjelentés történt, ami 25 százalékkal több, mint az előző három évben - közölte a Hungarotransplant adataira hivatkozva.

Várhatóan februárban kezdődik el az az egyeztetési folyamat, amelyben eldől, hogy Magyarország belép-e az Eurottransplant szervezetébe, melynek jelenleg hat tagja van (Ausztria, Belgium, Németország, Luxemburg, Hollandia és Szlovénia).

Az Eurptransplant adatai szerint a súlyos betegeknek 70-80 százalék esélyük van arra, hogy kettő-négy napon belül új szervhez jussanak, Rebeka esetében 36 órára volt szükség. Azonban, ha egy oszág nem tagja a szervezetnek, akkor csak olyan szervet tudnak neki felajánlani, amelyre a tagországokban nem vár senki sem.

Arie Oosterlee, az Eurotranspalnt igazgatója szerint a várólista hosszú, a szervek átadásáról nem nemzeti hovatartozás, hanem kizárólag orvosi kritériumok alapján döntenek. Oosterlee a Magyar Hírlapnak elmondta: "A legfontosabb, hogy a jelentkező egy szervcserehálózathoz csatlakozik, és nem kereskedelemről van szó. Az egyes országok által felajánlott és kapott szervek számának egyensúlyban kell lennie."

Borsi József, a Hungarotransplant vezetője szerint aggályos lehet, ha át kell adni a várólistát, mert a donorszerv elsődleges helyéről az Eurotransplant hozza meg a döntést. Ugyanakkor a Népszabadságnak nyilatkozva elismerte, hogy ez átláthatóvá teszi a rendszert.

A Magyar Hírlapnak adott interjúban Arie Oosterlee kitért arra is, hogy van egy bizonyos belépési díj, s ez minden ország esetében eltérő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!