Friss hírek

2006.01.22. 16:53

Dermesztő hideg várható Romániában (is)

Moldva északi részén akár -30 fokot is mérhetnek. A szél megerősödik, főleg Dobrudzsában, de nem várható hófúvás. Az utak azonban jegesek lehetnek, főleg a reggeli órákban.

BAMA

A román Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Minisztérium tájékoztatta az ország összes prefektúráját a várható időjárásról, jelenti a CENA hírügynökség. Vasárnap délelőtt, román idő szerint 10 órakor -11 fokot mértek Jászvásáron (Iasi), -9 fokot Csíkszeredában, -5 fokot Bukarestben, -3 fokot Kolozsváron és -6 fokot Brassóban.

Románia nemzeti és megyei útjain a téli viszonyoknak megfelelően lehet közlekedni, elzárt vagy lezárt utakról nem érkezett jelentés. Amennyiben hétfőn Romániában ténylegesen beköszönt a meteorológusok által előrejelzett kemény fagy, a munkaadóknak különleges intézkedéseket kell foganatosítaniuk.

A román törvények értelmében, hogyha a hőmérséklet -20 fok alá süllyed, a munkáltatóknak kötelességük napi fél liter meleg teát biztosítani az alkalmazottak számára, vagy pedig le kell csökkenteniük a munkaidőt. A munka törvénykönyve előírja a dolgozók orvosi felügyeletét is, valamint az esetleges kórházba szállítás biztosítását. Amennyiben olyan alkalmazottak dolgoznak a cégnél, akikre a nagy hideg ártalmas, a munkáltatónak kötelessége, hogy lecsökkentse a dolgozók munkaidejét, vagy pedig ideiglenesen más munkakörökbe helyezze őket.

Azok a cégvezetők, akik nem tartják be a fent említett előírásokat, akár 15 és 25 millió régi lejre (közel 420, illetve 700 euró) is büntethetők, áll a jelentésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!