Friss hírek

2006.01.11. 15:00

Ébredés után szellemi mélypont

Hiába alszunk eleget, agyunk teljesítménye kétségbeejtően gyenge közvetlenül az ébredés után, állapították meg amerikai kutatók. Ez komoly problémát okozhat olyan munkakörökben, orvosoknál, mentősofőröknél, ahol ügyeletszerűen dolgoznak, és felébredve azonnal fontos döntéseket kell hozni.

BAMA

Az, hogy felkelés után több-kevesebb időre van szüksége az embernek, míg "magához tér", azt mindenki tudja saját tapasztalásból. De hogy az agy teljesítőképessége milyen mélyponton van ilyenkor, az a kutatókat is meglepte. A Coloradoi Egyetem két tudósa most tette közzé ezzel kapcsolatos kísérletének eredményeit a Journal of the American Medical Association című szaklapban.

A kísérlet úgy kezdődött, hogy a résztvevőknek három héten át minden éjszaka kötelező volt nyolc órát aludni. Utána beköltöztették őket a klinikára, ahol szintén nyolc-nyolc órányit kellett aludniuk egy héten keresztül, ellenőrzött körülmények között. Ébrenlét közben matematikai feladatokat kaptak. A hetedik napon közvetlenül a reggeli ébredés után kellett feladatot megoldani, majd következett 26 óra alvás nélküli időszak, amikor kétóránként kaptak matematikai feladatot a kísérleti alanyok.

A feldolgozott adatokból kiderült, hogy az ébredés után egy perccel átlagos szellemi teljesítményüknek mindössze 65 százalékát érték el a kísérletben résztvevők, a 26 órás ébrenlét után ezzel szemben 85 százalékát. A kutatókra is meglepetésként hatott, hogy az alvás megvonásával messze nem zuhan le annyira az agy teljesítőképessége, mint az ébredés után. Utóbbi esetben, mint a kutatók megállapították, legalább 20-30 percnek, de sokszor akár egy órának is el kell telnie ahhoz, hogy a szellemi teljesítmény elérje a normális szintet.

Bár vannak kutatók, akik megkérdőjelezik a kísérlet eredményeit arra hivatkozva, hogy viszonylag kis létszámú csoporttal végezték a megfigyelést, azt azonban még ők is figyelemre méltónak találják, hogy bizonyos foglalkozásoknál jelentősége lehet az új megállapításnak. Vannak ugyanis olyan foglalkozások, ahol ügyelet közben ébredés után kell azonnal fontos döntéseket hozni, felelősségteljesen feladatot végrehajtani. Gondoljunk csak a mentőorvosokra, szülészekre, baleseti sebészekre, de akár sofőrökre vagy pilótákra. Beláthatlan következményei lehetnek, ha ők rosszul döntenek.

  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!