Friss hírek

2006.01.24. 09:36

Időt nyerhetnek a nemzetiségi műsorok

Kormányhatározat-módosítás rendezheti átmenetileg a Magyar Rádió (MR) nemzetiségi adásainak helyzetét - mondta el a közszolgálati médiumot felügyelő közalapítvány kuratóriumának hétfői ülésén Gellért Kis Gábor, a testület elnöke.

BAMA

Mint mondta, az indítvány december 31-ig meghosszabbítaná a keleti normás URH-adások létét; "az én ismereteim szerint bekerül a kormány elé ez az előterjesztés a hét folyamán" - közölte.

Az Magyar Rádiónak nemzetiségi műsorszolgáltatási kötelezettsége van, ugyanakkor február elsejével le kell állítania keleti normás URH-frekvenciáit, amelyeken jelenleg ezek az adások szólnak, így a helyzet rendezése nélkül "jövő héten szerdától nem az a kérdés, hogy törvényt sért-e a Magyar Rádió, hanem az, hogy melyiket" - mondta.

Hétfői ülésén a testület - négy támogató, tíz ellenszavazat és ugyanennyi tartózkodás mellett - elutasította Heinek Ottó azon javaslatát, hogy az országos kisebbségi műsorok este hat óra és fél kilenc között a Bartók rádión kapjanak helyet. Kezdeményezését a civil kurátor - aki a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke - azzal indokolta, hogy a mérések szerint ebben az idősávban az adó hallgatottsága "a hibahatáron belül van", így különösebb érdeksérelmet nem okozna ez a megoldás. Megjegyezte: "külpolitikai problémákat is magával hozhat", ha a nemzetiségi rádióadások terén "bármiféle visszalépés történik" - adta hírül a Magyar Távirati Iroda.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!