Friss hírek

2006.01.24. 08:26

Kényszerszünet a Wikipedián

Miután egy német bírósági döntés alapján január 17-én megszűntették a www.wikipedia.de weboldalt, január 20-től ideiglenesen ismét elérhető.

BAMA

A megszokott tartalom helyett azonban egy értesítést tartalmaz, valamint egy linket a de.wikipedia.org amerikai weboldalra. A közlemény szerint a német weboldal addig nem elérhető, amíg tartalmazza a felperes fiának a családnevét. De mivel az oldal üzemeltetői hajlandóak voltak egy 500 eurós büntetést kifizetni, a két hét múlva várható végleges döntésig tárolhatja a de.wikipedia.org-ra mutató linket.

A német oldal betiltását a "Tron" becenevű hacker szülei követelik, azzal az indokkal, hogy az egyik bejegyzés felfedi fiúk családnevét. Boris. F.-et 1998-ban egy parkban felakasztva találták meg. Megfigyelők szerint a per amellett, hogy a közvélemény figyelmét a kérdéses cikkre terelte, nem érheti el a célját, mivel a bejegyzés továbbra is elérhető lesz az amerikai weboldalon. Ugyancsak elemzők szerint ez tipikus példája annak, amikor helyi törvények alapján próbálják meg szabályozni a jellegéből adódóan nemzetközi internetet.

A Wikipedia online enciklopédia 2001. január 15-én indult, azóta több mint 1.300.000 szócikkre bővült és több mint 200 nyelvű változata létezik. Mivel bárki bármikor szerkesztheti, az üzemeltetőknek nincs módjukban ellenőrizni teljes tartalmát, amit sokan előnyként, mások hátrányként ítélnek meg. Megbízhatóságát is sokan megkérdőjelezik. Viszont egy független, 50 szakember és tudós által elvégzett összehasonlítás alapján megbízhatósága vetekszik az Encyclopedia Britannica megbízhatóságával, írja a Transindex.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!