Friss hírek

2006.01.05. 07:30

Kezelhető a jelenlegi magyar belvízhelyzet

Persányi Miklós elmondta, hogy a december végi fagy olyan rétegben maradt meg a földeken, amely meggátolta, hogy talaj a január elején egyébként szokatlan mennyiségű esőt elvezesse.

BAMA

A felgyülemlett víz 72 ezer hektárt lepett el, ám az üzembe állított 100 szivattyútelep, folyamatosan emeli át a felesleges csapadékot. Eddig több mint 6,5 millió hektár víz átemelése történt meg, a térségi vízügyi igazgatóságok pedig megkezdték a belvizek visszatartását, valamint a tározók feltöltését, jelenti a CENA hírügynökség. Jelenleg 17 önkormányzatnál lépett érvénybe belvízvédelmi készültség, illetve a vízügyi igazgatóságok összesen 45 szakaszon tartják fenn az első-, illetve másodfokú készültséget.

Az árvízhelyzetet érintve Persányi Miklós elmondta, hogy elsőfokú árvízvédelmi készültség ezekben a napokban 218 kilométeren van, elsősorban a Zagyva, a Tarna és a Kettős-Körös egyes szakaszain. Másodfokú készültséget 167 kilométernyi folyószakaszon rendeltek el a hatóságok.

A Balaton vízszintje 113 centiméter, a tó víztömegéből átlagosan 30-40 köbméter vizet engednek le másodpercenként a szakemberek. A vízállások csökkentésével, az esetleges befagyást követő árvízveszély is mérsékelhető, áll a jelentésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!