Friss hírek

2006.01.09. 14:45

Kína olajmezőt vásárolt

2,3 milliárd dolláros üzletkötéssel olaj- és földgázmezőt vásárolt az egyik legnagyobb kínai olajtársaság, a CNOOC. A távolkeleti ország így majdnem fele részben tulajdonosává válik a Nigériai-öbölben néhány éve feltárt, nagyhozamú nyersanyag-lelőhelynek.

BAMA

A világon a második legnagyobb kőolaj- és földgázfogyasztó az USA után Kína. Lendületesen bővülő termeléséhez egyre több helyen próbál nyersanyagforráshoz jutni. A mostani üzletkötéssel megszerzi a Nigéria partjainál található 500 négyzetmérföld területű tengeri lelőhelyet kiaknázó South Atlantic Petroleum részvényeinek 45 százalékát. A lelőhelyet hat éve tárták fel, és a világ egyik legnagyobb hozamú térségének számít. A CNOOC már számos országban, például Ausztráliában és Indonéziában is vásárolt lelőhelyeket, egyedül az USA-ban nem sikerült üzletet nyélbe ütnie az ottani gazdasági és politikai erők ellenállása miatt.

A nigériai szerzeményre még dollármilliárdokat kell ráfordítaniuk a kínai beruházóknak, hogy nagyjából két év múlva beindulhasson az olaj- és gázkitermelés. Az üzleti megállapodást a nigériai nemzeti olajtársaságnak és a kínai kormánymak is jóvá kell hagynia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!