Friss hírek

2006.01.22. 16:37

Még van hely a hazai hajléktalanszállókon

Még van hely a hazai hajléktalanszállókon, a szociális ellátórendszer munkatársai felkészültek a közelgő hidegebb napokra, és arra kérnek mindenkit, hogy értesítsék a menhelyek diszpécserszolgálatait, ha veszélyeztetett embereket látnak az utcán - hangzott el vasárnap Budapesten egy sajtótájékoztatón.

BAMA

Vecsei Miklós szerint nagyon sokan inkább sajátságos "túlélőstratégiájukat alkalmazva" az utcán töltik az éjszakákat is. A kormányzat több százmillió forintot különített el hajléktalanellátásra - közölte a miniszteri biztos. A hideg miatt tavaly elhunyt több mint 300 ember kevesebb mint harmada volt otthontalan - mutatott rá Vecsei Miklós, aki szerint "téveszme az, hogy a hideg fő áldozatai a hajléktalanok lennének".

A közelgő hideg idővel kapcsolatban megjegyezte: a várható mínusz 15-20 Celsius-fokos hőmérséklet általában még a legelszántabbakat is rábírja arra, hogy elfogadják a Budapesten és vidéken meglévő 4.000-4.000 hely egyikét. "A társadalom a legfontosabb védőháló" - fogalmazott a miniszteri biztos, hozzátéve: bárki megteheti, hogy jelzi a diszpécserszolgálatoknál, ha segítségre szorulót talál az utcán.

Vasárnap estétől a fővárosi önkormányzat egy "feltétel nélkül igénybe vehető" helyet nyit hajléktalanoknak, az éjjeli menedékhelyek pedig senkit nem küldenek el, ezzel 15 százalékkal megnő a befogadói kapacitás - közölte Gurály Zoltán, a Menhely Alapítvány munkatársa. Hétfőtől megerősített szociálismunkás-hálózat dolgozik az utcákon, és ha kell, a nappali melegedők éjszaka is nyitva tartanak majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!