Friss hírek

2006.01.09. 08:34

Mégis voltak titkos CIA-börtönök Romániában?

Igen, legalábbis ezt állítja a svájci Blick, mely egy faxmásolatotra alapozza állítását. A fax egy tájékoztató, melyben az egyiptomi külügyminisztérium arról értesíti londoni nagykövetségét, hogy 23 iraki és afgán foglyot hallgattak ki Romániában.

BAMA

A dokumentum a svájci titkosszolgálat Onyx nevű műholdas rendszerén akadt fent 2004. november 10-én, három nappal azután, hogy az Európa Tanács vizsgálóbizottságot állított fel a titkos CIA-börtönök ügyében.

A svájci védelmi minisztérium egyik jelentésében például arról beszél, hogy Egyiptom gyanúja szerint Ukrajnában, Koszovóban, Macedóniában és Bulgáriában is működnek hasonló börtönök. A vasárnap megjelent sajtóhírekre reagálva Samuel Schmid honvédelmi miniszter belső vizsgálatot rendelt el annak kiderítésére, hogy miként kerülhetett nyilvánosságra a titkos dokumentum. A miniszter nem kommnetálta a napvilágra került dokumentum igazságtartalmát. (swissinfo)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!