Friss hírek

2006.01.17. 16:17

Szlovákiában is privatizálják a reptereket

A szlovák kormány koalíciós tanácsa a héten vitatja meg az ország reptereinek privatizációját – írja a pozsonyi Új Szó. A közlekedési tárca az osztrák TwoOne konzorcium ajánlatát tartja a legkedvezőbbnek, amely szerint komoly szerep jutna a bécsi repülőtérnek is.

BAMA

Az egyik közvélemény-kutató cég felmérése szerint a lakosság többsége elsősorban a repülőjegyek és a repülőtéri illetékek esetleges drágulása miatt aggódik. Mindez azzal magyarázható, hogy az elmúlt időszakban Szlovákiában egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a fapados légitársaságok, jelenti a CENA hírügynökség. Míg a klasszikus társaságok esetében a reptéri illetékek a jegy árának alig öt százalékát teszik ki, addig a fapados társaságoknál ez a tétel a jegy árának az egyik lényeges tételét alkotja.

A lakosságéval megegyező véleményre jutottak a gazdasági elemzők: szerintük is valóban várható a reptéri illeték növekedése. Ugyanakkor megnyugtató hírnek számít, hogy az elemzők úgy vélik, a szlovák lakosság vásárlóereje nem teszi lehetővé az osztrák árszint azonnali bevezetését.

Szlovákiában egyébként a lakosság ötvenöt százaléka még soha nem ült repülőn. Ennek ellenére a lakosság nagy részének határozott véleménye van a hazai repterek privatizálásáról: a megkérdezettek több, mint fele szerint az lenne a legjobb megoldás, ha a hazai repülőtereket állami kézben tartanák, míg tizenhárom százalékuk azt gondolja, a legjobb megoldás a bécsi repülőtérrel történő egyesítés lenne, áll a jelentésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!