Friss hírek

2006.01.16. 10:09

Türkmenisztán emeli a földgáz árát

Türkmenisztán kész megemelni az Ukrajnának exportált földgáz árát, mivel az eredeti szerződés szerint a köbméterenkénti 50 dolláros ár Ukrajnára vonatkozott, nem pedig valamilyen közvetítő vállalatra.

BAMA

Julija Timosenko egykori ukrán miniszterelnök elmondta, hogy türkmén forrásokból kiderült: az 50 dolláros földgázt Ukrajnának szállította Asbahad, viszont a RosUkrEnergo megjelenése változtatott a helyzeten, jelenti a CENA hírügynökség. Mivel Ukrajna igénybe veszi egy közvetítő szerepét, így az 50 dolláros ár helyett magasabbat állapítunk meg – közölték a türkmén illetékesek. Timosenko szerint az új gázár 85 dollárt tesz majd ki 1000 köbméterenként. Az ukrán exkormányfő szerint a 85 dolláros ár azt jelenti, hogy Ukrajna határán a földgázért már majdnem 115-120 dollárt kell majd fizetni. Korábban arról volt szó, hogy a türkmén földgáz árának változását csak fél év múlva tekintik át, de az új körülmények között erre akár már egy hónap múlva is sor kerülhet – jelentette ki Timosenko.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!