Friss hírek

2006.01.09. 13:16

Új leszállópályák mentőhelikoptereknek

Az ország nyolc pontján épülhet új leszállópálya mentőhelikoptereknek kormányzati támogatással - közölte a kormányszóvivő hétfőn.

BAMA

Batiz András elmondta, hogy a pénzt pályázaton lehetett elnyerni egy, az egészségügyi tárcánál rendelkezésre álló, 100 millió forintos keretből. Ennek köszönhetően csaknem a duplájára nő azoknak a leszállóhelyeknek a száma, amelyek kórház területén, vagy annak közvetlen közelében vannak - mutatott rá. Egy-egy pályázó legfeljebb hétmillió forintot nyerhetett el saját forrásainak a kiegészítésére. A pénzt kizárólag építészeti munkálatokra és a tárgyi feltételek kialakítására, például a kivilágítás kiépítésére lehet felhasználni, működési kiadásokra nem.
A kormányszóvivő tájékoztatása szerint a pályázaton azok a fekvőbetegeket ellátó intézmények vehettek részt, amelyek szerződéses viszonyban állnak az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral, működtetnek sürgősségi centrumot, vagy sürgősségi osztályt, és a leendő helikopter-leszállóhelyről a betegellátó egység közvetlenül, mentőautó igénybevétele nélkül elérhetővé válhat.

Első lépésben összesen 50 millió forintot nyert el nyolc pályázó: a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat, a soproni Erzsébet Kórház, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvos- és Egészségtudományi Centrum, a Békés Megyei Képviselőtestület Pándy Kálmán Kórháza, a Tolna Megyei Önkormányzat Balassa János Kórháza, Balatonfüred Város Önkormányzata, a hatvani Albert Schweizer Kórház és Rendelőintézet és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat. A nyertesekkel várhatóan még ezen a héten előkészítik a  szerződést, és - az időjárástól is függően - már tavasszal elkészülhetnek a leszállópályák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!