Friss hírek

2006.01.09. 16:57

Újabb uniós intőt kap az ország

Az Európai Bizottság a héten ismét intőt készül adni Magyarországnak, amiért a középtávú költségvetési programja nem garantál akkora hiánycsökkentést, amely lehetővé tenné az euro 2010-es bevezetését.

Vég M.

A Reuters hírügynökség értesülései szerint az unió végrehajtó testületének hazánkat elmarasztaló nyilatkozata szerdán várható, ellenben Csehország és Szlovákia dicséretre számíthat. Pénzügyi szankcióktól azonban egyelőre nem kell félnünk, a kohéziós alapokból való kiutalások folyamatosak lesznek.

Az EU azt javasolja hazánknak, szeptember elsejéig készítse el az euro-csatlakozáshoz vezető utat elvben kijelölő konvergencia-program javított változatát. Ebben már részletesen ki kell térni arra, hogy Magyarország miként csökkenti hiányát 3 százalék alatti értékre a GDP-hez képest 2008-ig. A Pénzügyminisztérium most 4,4 százalékos pénzforgalmi hiányt ismer el, az unió azonban 6,1 százalékos eredményszemléletű hiánnyal számol. A kettő közötti különbség úgy keletkezik, hogy bizonyos jövőbeli kiadásokat (például a nyugdíjreform) a kormány még nem tünteti fel a hiányban, míg Brüsszel igen.

A JP Morgan londoni pénzügyi elemző cég szerint idén legalább 7,4 százalékra bővül az uniós norma szerinti államháztartási hiány Magyarországon. Prognózisuk szerint hazánk 2014 előtt nem tud csatlakozni az euróövezethez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!