Friss hírek

2006.01.24. 08:03

Vasúti katasztrófa Montenegróban: 39 halott, 135 sérült

Ezt az adatot erősítették meg a montenegrói kormány ülése után. Ám félő, hogy e tragikus mérleg nem tekinthető véglegesnek.

BAMA

A szerencsétlenül járt vagonokban több mint kétszáz személy volt. Andrija Lompar montenegrói (Crna Gora-i) közlekedési miniszter benyújtotta lemondását.

Podgorica közelében a Moracsa folyó kanyonjában húzódó vasúti pályáról a mintegy 30 méter mély szakadékba zuhant egy utasokkal teli szerelvényről lekapcsolódott négy vasúti kocsi, amelyben sok, telelésről hazafelé igyekvő gyermek utazott.

A 16 óra után, tehát már sötétben történt szerencsétlenségnek első hírek szerint több halálos áldozata van. Eddig 39 halottat húztak ki a roncsok közül, de feltételezik, hogy az áldozatok száma nagyobb. A legfrissebb jelentések szerint az összes túlélőt kimentették a szakadékból.

Egy magyar is volt köztük, könnyebben megsérült, őt már kiengedték a kórházból.

Az utasok elmondása szerint a balesetet fékhiba okozta, amiről ők is tudomást szereztek. Az egyik túlélő vallomása szerint a lejtőn rohanó halálvonatban a szerencsétlenség előtti percekben pánik lett úrrá az utasokon. A négy vasúti kocsi közül az első kettő teljesen összeroncsolódott. A mentők munkáját a hegymászók számára is kihívást jelentő meredek sziklás terep mellett az orkán erejű szél is akadályozza.

A montenegrói közszolgálati televízió megszakítva adását, rendkívüli műsor keretében tudósít a baleset helyszínéről. A miniszterelnök rendkívüli kormányülést hívott össze. A podgoricai kórházban felszólították a járni képes betegek rokonait, hogy jöjjenek hozzátartozóikért, így biztosítsanak helyet a vonatszerencsétlenség sérültjei számára, írja a Vajdaság Ma hírportál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!