Friss hírek

2006.01.24. 10:37

Vízi erőmű helyett védett park

A csütörtöki, budapesti horvát-magyar kormányülésen valószínűleg szándéknyilatkozatot írnak alá arról, hogy Horvátország a közeljövőben megalapítja a Dráva-Mura Regionális Parkot, és azt követően megkezdődik a határon átnyúló védett terület kialakítása.

BAMA

Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek és Persányi Miklós környezetvédelmi miniszternek írt levelében a WWF Magyarország jelezte: előremutató lépés lenne, ha a Dráva és a Mura mentén az ökológiai értékek prioritást élveznének a természetkárosító beavatkozásokkal szemben - írja keddi számában a Népszabadság. A hazai zöldek egy csoportja - így a WWF Magyarország és a Dráva Szövetség - már régóta azért dolgozik, hogy a folyó mindkét oldala védett terület legyen.

A Duna-Dráva Nemzeti Park megalapításakor a magyar fél határon átnyúló védett terület kialakítását indítványozta, de ez meghiúsult. A kilencvenes évek második felében ellenben vízi erőmű építését tervezték a horvát oldalon Novo Virjénél. A tervet a kezdetektől fogva számtalan kritika érte a magyar civil szervezetek, valamint a hivatalos természetvédelem részéről, írja a napilap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!