Friss hírek

2006.01.08. 17:47

Zalában telel egy gólya

A madarat a polgárok befogták és elvitették a fenékpusztai madármenhely munkatársaihoz. A gólya azért nem tudott elrepülni a téli hónapokra a melegebb éghajlatú Afrikába, mert nagyon gyenge volt a hosszú út megtételéhez.

BAMA

Szutor Attila, a menhely telepvezetője a CENA Hírügynökség érdeklődésére elmondta, hogy a madár már nyáron is bekerült Fenékpusztára, mivel akkor is nagyon gyenge és már repülni is képtelen volt. Felerősödése után visszaengedték a természetbe, azonban decemberben több bejelentést is kaptak Zala különböző településeiről, hogy a gólya még mindig nem hagyta el az országot. Néhány napja Bakon sikerült befogni és elvinni a menhelyre, ahol naposcsibével etetik a madarat, és lassan kezd megerősödni.

A Zalában rekedt gólya egészen tavaszig a fenékpusztai madármenhelyen lesz. A madarászok szerint 10 éve még ritkaságnak számított ha egy-egy gólya nem repült el télen Afrikába. Ma már évente 15-20 gólya marad hazánkban. Ennek elsődleges oka az, hogy például a későn kikelt gólyák nem tudnak annyira megerősödni néhány hónap alatt, hogy képesek legyenek megtenni a több ezer kilométeres távot, jelenti a CENA hírügynökség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!