Gasztronómia

2010.03.20. 00:00

Az avokádókrém, akit guacamolénak is hívnak

Az avokádókrém nemcsak finom, de egészséges is, hiszen az avokádó fantasztikus gyümölcs (illetve zöldség).

Mindmegette.hu

Avokádó

Rücskös zöld héja és formája miatt alligátorkörtének is neveznek. A közép-amerikai indiánok évezredek óta termesztik.

Nagyon egészséges, tele van telítetlen zsírsavakkal és vitaminokkal. Mivel 30%-a zsír, szuper bőrápoló, érdemes egy kanállal elcsenni belőle gyors arcpakolás céljára.

Együnk sok avokádót!

Nálunk a sok fajta közül általában a sötétzöld héjú kapható, célszerű a kicsit puha avokádókat megvenni, ezek valószínűleg érettek. Ha mégis keményet vettünk, tegyük őket papírzacskóba egy banánnal, és egy nap alatt megérnek.

[caption id="" align="aligncenter" width="380"] Olyan szuper, hogy még kisbabáknak is adják!
[/caption]

Általában nyersen fogyasztjuk, sokan egyszerűen félbevágják, megsózzák, és már eszik is. Pirítósra is kenhetjük, felkockázva pedig mindenféle salátát feldob. Készülhet belőle nyáron hideg avokádókrémleves vagy pikáns gyümölcssaláta (az avokádó ugyanis botanikai értelemben gyümölcs), és persze guacamole.

Avokádókrém (Guacamole)

A leggyakoribb avokádóból készülő étel az avokádókrém, vagyis guacamole. A spanyol hódítók „kölcsönözték” a receptet az aztékoktól a 16. század környékén.

Az alap a puha avokádó szétnyomott gyümölcshúsa, só és bors, valamint citromlé, hogy a barnulást megakadályozuk. Ha biztosra akarunk menni, használjunk a guacamoléhoz kóser sót és frissen őrölt borsot is.

Az eredeti mexikói guacamole a molcajate nevű kőmozsárban készül, és van benne apróra vágott paradicsom is. Érdekesség, hogy Venezuelában Guasacaca néven fogyasztanak egy, a guacamolénál hígabb, ecetes avokádóöntetet is.

Az alap - só, bors, citrom - krémen kívül vannak, akik az alábbi hozzávalókkal is megbolondítják az avokádókrémet.

fokhagyma
vöröshagyma
lime reszelt héja
lime leve
koriander
menta
chilipaprika
tabasco
paradicsom
tejföl
majonéz
mustár
mediterrán guacamoléhoz friss bazsalikom

Mivel fogyasszuk?

Az avokádókrémet tortilla csipsszel mártogathatjuk és mindenféle burrito, taco és quesadilla mellé is felszolgálhatjuk, de sima vajaskenyéren is megállja a helyét.

Vendégváráshoz a guacamolét fogyaszthatjuk mártogatósként zöldségcsíkokkal (répával, szárzellerrel, kaliforniai paprikával) is.

Az alap guacamole

Hozzávalók:
2 puha avokádó
1 egész lime leve
2 közepes paradicsom héj nélkül, kimagozva, apróra kockázva
2 gerezd fokhagyma
fél lilahagyma apróra kockázva
só, bors

Elkészítés: A puha avokádót félbevágjuk, a húsát villával összenyomjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk az összenyomott fokhagymát, az aprított vagy reszelt lilahagymát és az aprított paradicsomot. Lehet bele tenni 1 evőkanál tejfölt is.

Kolumbiai guacamole

Hozzávalók:
4-5 puha avokádó
2 paradicsom
2 szál újhagyma
1 citrom (de lehet lime is)
koriander
őrölt erőspaprika
víz

Elkészítés: Egy megmosott, meghámozott paradicsomot és 1 szál újhagymát zöldjével együtt apróra vágunk, ezt öszekeverjük egy nagyobb csészében egy kis őrölt erőspaprikával, ízlés szerinti apróra vágott korianderrel, kis sóval, 1 lime (vagy citrom) levét ráfacsarjuk, és egy kis vízzel felengedjük. Ezt különben így magában - aji néven - is eszik húsokhoz, főtt burgonyához stb. A megmosott avokádókból eltávolítjuk a magot, kikaparjuk a húst, pépesítjük, összekeverjük a maradék felaprított paradicsommal és újhagymával, illetve az ajiból annyival, amennyit felvesz (majdnem az egészet bele lehet tenni).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!