Gasztronómia

2010.03.16. 00:00

Bulgur, a szuperköret

Készülhet belőle köret, tehetjük salátába, de akár levesbetétként is megállja a helyét.

Mindmegette.hu

Mi is az a bulgur?
A bulgur tört búza. Előfőzött, szárított búzaszemek, melyek különböző méretben kaphatók a rizsszemnyitől az egészen apróra őrölt változatig. A búzaszemeket általában hántolják, majd előfőzik, és sok helyen még mindig a napon szárítják.

Népszerű a világban
Bulghur, burghul néven is találkozhatunk vele a világban. Fogyasztják Dél-Európában, az arab országokban és Indiában is. Az emberiség régi tápláléka, archeológusok a közelmúltban 8000 éves bulgurt találtak egy bolgár ásatáson.

[caption id="" align="aligncenter" width="380"] Bulgur, a szuperköret
[/caption]

Nagyobb bevásárlóközpontokban, drogérialáncokban, keleti élelmiszerboltokban és bioboltokban is hozzájuthatunk.

Mi készül a bulgurból?
Nagyon jó köret, például bárányhússal isteni húsvéti különlegesség lehet... Zsolt képes receptjét ajánljuk figyelmetekbe. A tabulé is készülhet kuszkusz helyett bulgurból.

A bulgur nagyobb szemű fajtáit köretnek készítsük el. Mivel elő van főzve, elég csak meleg vízzel felönteni, és lefedve állni hagyni egy ideig. A csomagoláson mindig találunk elkészítési útmutatót.

Isteni mindenféle főtt, sült és nyers zöldséggel. Készülhet belőle piláf, mely egy rizsből vagy bulgurból készülő egytálétel, Oroszországtól Latin-Amerikáig, Görögországtól Iránig szinte mindenhol fogyasztják más-más néven.

A kisebbre őrölt bulgur kiválóan feldob salátákat, lehet belőle például kiszir (recept cikkünk végén). Levesbetétként is fogyaszthatjuk!

Indiában édesen is eszik: tejjel, cukorral felfőzve.

Aki már unja a bulgurt, kipróbálhatja a kuszkuszt, ami alapanyagában hasonló (búzadara), de más módon készül étel. Részletesen itt olvashattok róla >>>

Bulgur az egészséges
A bulgur gazdagabb rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, mint a rizs vagy a kuszkusz. Glikémiás indexe 46, míg a sima rizsé 70-90 körül van. B-vitamin és vas is van benne jócskán, ezért nagyon sok dietetikus javasolja a fogyasztását.

Kiszir
Hozzávalók:
10 dkg bulgur
2 dl forró víz
8 szál újhagyma, karikákra vágva
fél kígyóbuborka apróra vágva
2 paradicsom apróra kockázva
2 darab aprított chilipaprika vagy 1 kiskanál szárított cayenne bors
1 csokor petrezselyem, aprítva
fél bögre friss menta aprítva
4 púpos teáskanál paradicsompüré
6 evőkanál olívaolaj
1 citrom leve
só, bors
Opcionális: rakhatunk bele fokhagymát, és Észak-Törökországban elmaradhatatlan hozzávalója a gránátalma sűrítmény

Elkészítés: A bulgurt tálba tesszük és felöntjük a forró vízzel. Lefedjük, és 20 percig hozzá sem nyúlunk.
Az újhagymát zöldjével együtt felkarikázzuk, aprítjuk a megmosott paradicsomot és uborkát, mentát és a petrezselymet is. A citromot kifacsarjuk. Ha kész a bulgur, hozzáadjuk a többi alapanyagot, megsózzuk, borsozzuk és lehűtjük.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!