2010.11.30. 00:00
A kelt tészták királynője: az aranygaluska
Ha a hétvégi ebéd keretében egy gulyás vagy - mondjuk - tárkonyos csirkeraguleves után megeszünk egy adag aranygaluskát, biztos, hogy nem maradunk éhesek. Nem bonyolult, csak neki kell veselkedni.
Élesztős tészták
Élesztős tésztából készülnek a kuglófok, fánkok, bukták is, így talán érdemes néhány szót szólni általánosságban az élesztős tésztákről. Elkészítésük nem igényel cukrász végzettséget. Általában az élesztőt langyos, esetleg cukros tejben vagy vízben kell felfuttatni. Ez azt jelenti, hogy az élesztőt a langyos folyadékba morzsoljuk, jól elkeverjük, és várunk, hogy felhabozzon. Ha ez kb. 15 perc alatt sem történik meg, elképzelhető, hogy az élesztő már nem jó, ilyen esetekre érdemes otthon szárított élesztőt tartani, és újra nekifutni a műveletnek.
Tippünk még, hogy a tésztához valókat érdemes néhány órával a sütés kezdete előtt kivenni a hűtőből, vagy esetleg kicsit előmelegíteni a lisztet.
Az aranygaluska
Aki ismer a világból aranygaluskához hasonló fogást, kérjük, írja meg nekünk, mi nem leltük nyomát, ezért tiszteletbeli hungarikumnak nyilvánítottuk.