Gasztronómia

2010.11.12. 00:00

Lélekmelengetés rummal

Jó a vendégeket ey kis punccsal kényeztetni, vagy egy rumos piskótát kínálni a családnak.

Mindmegette.hu

Honnan származik a rum?

Rumhoz hasonló italokkal már az ókorban is kísérleteztek. Főleg Indiában és Kínában, de Marco Polo is beszámol a feljegyzéseiben, hogy remek cukorból készített bort kóstolt a Közel-Keleten. A korai kísérletek ellenére az első, valóban rumnak nevezhető cukornád-párlat nagyjából a 17. századra tehető. A Karib-térségben, Barbadoson a rabszolgák kezdtek el a - Kolumbusz Kristóf által meghonosított cukornádból gyártott - cukor melléktermékéből erjesztett alkoholos italokat készíteni, saját boldogságukra. Így jött létre az erjesztett melaszból a ma már világszerte kedvelt ital, a rum.

[caption id="" align="aligncenter" width="380"] Rum baba, piskóta és rum
[/caption]

A rum Amerikai hódítása

Hamar népszerűvé is vált, így a szigetek után Észak-Amerikát hamar meghódította, olyannyira, hogy 1664-ben a britek már beindították az első lepárlót a mai Staten Islanden. Ebből az évből származik a Bumboo, az első írásos rum alapú koktélrecept is.

A lepárlás kifejezett húzóágazat lett New Englandben. Olyan sikeres volt a dolog, hogy a Rhode Island-i rumot egy darabig fizetőeszközként is alkalmazták. Mai szemmel döbbenetes, de akkortájt a polgárok (férfiak, nők és gyerekek) átlagos rumfogyasztása nagyjából évi 13 literre volt tehető. A rum az amerikai választásokban is fontos szerepet kapott, mivel a jelöltek ezzel a folyékony arannyal próbálták meg megvásárolni a szavazatokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!