Gazdaság

2007.09.10. 15:01

Változó álláspiac

Van cég, amelyik kapkod az eladóért és a lakatosért, mások viszont éppen őket építi le. Várhatóan 45 ezer munkavállalóval emelkedhet az alkalmazásban levők azáma jövő év március végéig.

HEOL

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) legfrissebb munkaerő-gazdálkodási felmérése szerint a legnagyobb létszámnövekedés a gépiparban lehet, ahol közel tízezren számíthatnak új állásra. Ezenkívül a kereskedelem, a javítás, az építőipar, továbbá a fémfeldolgozás, textilgyártás, a szálláshely-szolgáltatás területén is bővülés várható. Ezekkel szemben elbocsátó szektor lesz az oktatás és az egészségügy, valamint a szociális ellátás. Felmondásokra számíthatnak a dolgozók a személyi szolgáltatás, a villamosenergia, a gáz- és a vízellátási ágazatokban. A prognózis szerint szeptember végéig főleg a segédmunkások, a gyártósorokat szerelők, a takarítók, az eladók, a tehergépkocsi-vezetők széke inoghat. Ám érdekesség, hogy éppen ezekben a szakmákban dolgozók, valamint a szabók, a varrónők, és a lakatosok jelenleg a legkapósabbak. A régiók közül az előrejelzés szerint a következő év elejéig Észak-Magyarországon enyhe foglakoztatás bővülés valószínűsíthető. A cégek átlagosan 2,5 százalékkal bővítik a dolgozói létszámot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!