Gazdaság

2007.11.23. 15:02

Háromszázszoros az arzéntartalom a horgásztóban

A mátravidéki erőműi horgásztó vizében a megengedett határértéknél 341-szer magasabb az arzén, 313-szor a bárium, 46-szor a króm és 40-szer a higanytartalom - mutatta ki a lakossági észrevételek alapján készített környezetvédelmi vizsgálat.

T. O.

Ezek az anyagok a szakvélemény szerint az emberi szervezetre nézve sejtmérgezőek, rákkeltőek, a lappangási idő egyes toxikus anyagok esetében pedig akár több évtizedig is eltarthat.

Minderről Víg Zoltán lőrinci polgármester tájékoztatta munkatársunkat. Elmondta, hogy az első mérést fél éve végeztette el, majd néhány hete megismételtette. Az eredmények hasonlóak. A méréseket a Zagyva folyóban is elvégezték, s megállapították, hogy annak a vize sok esetben még az erőműi tóénál is szennyezettebb. A jelentésben azt feltételezik, hogy a Zagyva folyásirányában elhelyezkedő mezőgazdasági területek is szennyezettek toxikusan és kémiailag.

A polgármester szólt arról is, hogy azonnal értesíti a szakhatóságokat az eredményekről, s várhatóan az ügyészségen is feljelentést tesz. Emellett a közös fellépés érdekében egyeztet Érsek Zsolt országgyűlési képviselővel, a szomszédos Hatvan első emberével.

Azt azonban máris kizártnak tartja, hogy a két város által közösen megrendezett országos triatlonverseny úszóviadalait a jövőben az erőműi tónál rendezzék meg, s arra kéri a horgászegyesület tagjait, hogy az érintett területeken függesszék fel a halfogást. Arról egyelőre nincs hír, hogy a szennyezés mely, a közelben működő cégek tevékenyége nyomán keletkezhetett, de a vizsgálatok remélhetőleg fényt derítenek erre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!