Gazdaság

2007.11.09. 11:19

Olaj szennyezte a kisváros vizét

A laborvizsgálat egyértelművé tette, hogy Bélapátfalván, a Bélkőben betonnal elfalazott, ismeretlenek által megnyitott bányatáróban hidraulika olajat „felejtettek” azok, akik rekultiválták a területet.

Négyessy Zita

[caption id="" align="alignright" width="276"] Fotó: Gál Gábor
[/caption] Amint arról régebben már hírt adtunk, a településen korábban működő bánya alagútjaiban befalazott munkagépeket és több száz liter olaj állagú anyagot találtak. A hulladékra egy ismeretlen bejelentő hívta fel a település vezetőinek figyelmét, akik a helyszínen minderről saját szemükkel győződhettek meg. A szennyező folyadék azért tűnt különösen veszélyesnek, mivel nem azonnal nem tudták azonosítani, és félő volt, hogy várost és a szomszéd községet ellátó vízrendszerbe szivároghat.

Az önkormányzat jelenleg a rendőrségi nyomozás lezárására vár – tudtuk meg Ferencz Péter polgármestertől. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóságán dr. Nagy Károly igazgatóhelyettes elmondta: megszületett az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség határozata. Ezzel kötelezték a Kincstári Vagyoni Igazgatóságot – a szóban forgó terület tulajdonosát –, valamint a BNPI-t, mint vagyonkezelőt a mészkőbányában fellelt szennyező források, illetve azok környezetében tapasztalt szennyezések eltávolítására.

A határidő a biztonságos munkavégzés feltételeinek megteremtését követő 30 nap. Ez azt jelenti, hogy előzetesen fel kell tárni, statikai szempontból nem életveszélyes-e bemenni a táróba. Dr. Nagy Károly konkrét időpontot nem mondhatott, de azt ígérte: a lehető legrövidebb időn belül megkezdik a kárelhárítást, kiválasztják az erre alkalmas szakcéget. A várható költségeket pontosan meghatározni csak a cégek árajánlatának ismeretében lehet, de az bizonyos, hogy jelentős összegről van szó.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!