Gazdaság

2008.01.16. 18:15

Gumigyár: a kormány is, Gyöngyös is engedményeket tett

Gyöngyös jelentős bevételeket remél a 2009 végén termelni kezdő vállalattól, már csak építményadóból is mintegy 65 millió forint folyik be. Nem beszélve az iparűzési adóról, illetve a beruházás egyértelmű gazdaságélénkítő hatása által megnövekvő egyéb adóbevételekről.

S. P.

[caption id="" align="alignleft" width="278"] kép forrása: www.apollotyres.com
[/caption]Mindezekről dr. Végh Attila gyöngyösi alpolgármester beszélt azon a sajtótájékoztatón, amit a kormányzati bejelentés után tartottak. Mint ismert, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök indiai látogatása során megállapodott az Apollo Tyers Ltd. vezetésével arról, hogy új gyárukat Gyöngyösön építik fel.

Az alpolgármester ismertette: a város már egy esztendeje tárgyalt az Apolloval, s az utolsó fordulókban már kormányzati szinten is részt vettek. Mindennek köszönhető, hogy több hazai illetve szlovákiai helyszín közül végül Gyöngyösre települ a cég. Az Ipari Parkban 45 hektáros területet szándékozik vásárolni az indiai vállalat, amelyen egy százezer négyzetméteres gyártócsarnokot illetve kiszolgáló egységeket épít meg. A beruházás két ütemben valósul meg, összesen több, mint 300 millió euró értékben. Az is elhangzott: az idén áprilisra tervezett alapkőletétel után 18-20 hónap múlva kezdődhet meg a termelés, kezdetben 900, később 1500 alkalmazottal.

Sós Tamás, a megyei közgyűlés elnöke a bejelentés kapcsán azt hangsúlyozta: Gyöngyösön, de még a térségén is túlmutató jelentőségű ez a befektetés, az állami közbenjárás pedig szerinte azt is bizonyítja, hogy a Gyurcsány-kormány kiemelt figyelmet fordít Heves megyére.

Mint ismert, a Hankook-énál kevesebb, ám mégis jelentős, csaknem hétmilliárd forintos kedvezményt ajánlott az Apollo-nak a magyar állam. Ez egyébként egymilliárddal kevesebb, mint amennyit a szlovákok kínáltak, ám ennek ellenére Magyarország és Gyöngyös mellett döntött az Apollo.

Dr. Magda Sándor országgyűlési képviselő azt hangsúlyozta: az 1500 munkahely óriási dolog, s ez a munkahelyteremtési ígéretek megvalósulása, amiben „a helyi, megyei és országos szocialista politikusok együttműködése is elengedhetetlen volt a sikerhez.”

Új dimenzió

A beruházás méreteit jelzi, hogy a gyöngyösi ipari parkban jelenleg 9 vállalkozás 350 alkalmazottat foglalkoztat, 25 hektárnyi területen, s az eddigi beruházásaik összege nem haladta meg a 3,5 milliárd forintot. Ehhez képest az 1500-as foglalkoztatotti létszám, a 45 hektáros terület és a 330 millió eurós (csaknem 84 milliárd forintos) új lakó más dimenziót jelent.

Skultéti Vilmos, az ipari park ügyvezető igazgatója szerint pedig az 1500 termelő munkahely többszöröse jöhet létre az Apollo szolgáltatási illetve a bedolgozói igényei révén.

Hiesz György polgármester – aki Ausztráliában tölti szabadságát – telefonon azt hangsúlyozta a heol.hu-nak: a város oktatási struktúrája megfelelő ahhoz, hogy a vállalat a szükséges képzési-átképzési programjait megvalósítsa. Úgy fogalmazott: a döntésben ez is bizonyára szerepet játszott Gyöngyös földrajzi fekvése és infrastruktúrális ellátottsága mellett.

A polgármester szerint ekkora fejlesztés az utóbbi évtizedekben nem történt a térségben, jelentősége az ötvenes években az Egyesült Izzó, illetve a hetvenes évek elején a Mátrai Erőmű megépítésével egyenértékű. Kíváncsiak voltunk a telek vételárára, de miután a szerződést még nem írták alá, ezt a polgármester nem kívánta elmondani, de annyit érzékeltetett: komoly engedményeket tettek.

Skultéti Vilmos ugyanerre a kérdésre azt válaszolta: a méret miatt a korábbiaknál alacsonyabb árban egyeztek meg, de „nem estek túlzásokba.” Arra is kitért: az új gyár infrastruktúrális igényeit a meglévő szennyvíz, víz és gázhálózatok ki tudják szolgálni, az elektromos kapacitás bővítésére, illetve egyéb közmű illetve vasúti fejlesztésekre pedig részben pályázati forrásokból, részben a beruházóval közös finanszírozásban gondoskodnak majd. Egy hatszázmillió forintos pályázat első fordulóján már sikerrel túl is jutottak.

Azt is elárulta: az ipari parkban hatvan százalékban tulajdonos önkormányzat a feltételek megteremtése érdekében gyakorlatilag lemondott a telek-értékesítésből remélt profitról, ám ez később többszörösen visszajön adóbevételek formájában.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!