Gazdaság

2008.01.20. 15:41

Ha így marad az időjárás, fokozottan károsodnak az utak

Mivel a legtöbb utunk burkolata elöregedett, sok mozaikosan repedt, ezeken fagy hatására fokozottan megindul a kátyúk képződése - tudtuk meg Szilvai József Attilától, a Magyar Közútkezelő Kht. Észak-magyarországi Regionális Igazgatóságának regionális üzemeltetési- fenntartási osztályvezetőjétől.

HEOL

Szilvai elmondta: Jelenleg a tömeges kátyúképződés még nem indult meg, de ha ilyen marad az időjárás, tavaszra várhatóan fokozottan károsodnak az útburkolatok. Heves megye főútjai közül a 31-es és a 33-as van a legrosszabb állapotban.

- Van-e elegendő pénz, illetve előzetes ütemterv az utak javítására?
- Jelenleg folyik a központi költségvetésből társaságunknak jutó források megállapítása, elosztása. Várhatóan a balesetveszélyes kátyúkat mindenhol képesek leszünk megszüntetni, erre mindig kiemelten csoportosítunk tervünkben. Heves megyei Üzemmérnökségeinken rendelkezünk téli kátyúzáshoz szükséges anyaggal, készleteinket folyamatosan feltöltjük. Üzemmérnökségeink kétheti ütemtervet készítenek a kátyúzási munkákra, éves tervünk első változata a forrásösszeg megállapítása után februárban elkészül.

- Milyen eljárással, vagy eljárásokkal javítják ki a burkolatok hibáit?
- Elsősorban speciális téli hideg kátyúzókeveréket használunk, ennek tárolhatósága, tömöríthetősége, tapadása a téli körülményekhez készült. Társaságunk lépéseket tett, hogy télen is hozzájuthassunk melegaszfalt kátyúzó keverékhez (télen a melegaszfalt keverőtelepek országosan leállnak), így várhatóan január végétől, megfelelő időjárási körülmények között a meleg technológiát is tudjuk alkalmazni útjaink javítására. Tavasszal a melegaszfalt keverőtelepek indulásával és a napi középhőmérséklet emelkedésével előtérbe kerül a melegaszfaltos technológia, de utántömörödő burkolatokon ilyenkor is használunk félmeleg vagy hideg keverékeket. A témával a Heves Megyei Hírlap hamarosan részletesen is foglalkozik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!