Gazdaság

2008.02.28. 13:11

Ami a kilenc százalékos gazdasági növekedésből nekünk jut

Az indiai gazdaság mérete mintegy 1000 milliárd dollár, kilenc százalékos éves növekedéssel. Magyarországon az első zöldmezős indiai beruházás lesz a gyöngyösi gumigyár.

S. P.

Minderről Ranjit Rae, az Indiai Köztársaság magyarországi nagykövete beszélt Gyöngyösön tett látogatásakor. A diplomata a heol.hu kérdésére elmondta: a két ország gazdasági kapcsolatai nagyon alacsony szintről indultak, 2005-ben a kereskedelmi mérleg 140 millió dollár volt, ez a következő évre megduplázódott, s tavaly újabb 30 százalékkal növekedett.

[caption id="" align="alignright" width="190"] Ranjit Rae, India magyar- országi nagykövete
[/caption]

- Az irány tehát jó és erőteljes a trend, amit tovább erősíthetnek a magyarországi befektetések - fejtette ki Ranjit Rae. Az Apollo Tyres Gyöngyösre tervezett gumigyárát nagyon fontos állomásként említette a kétoldalú kapcsolatokban, mondván: ez lesz az első zöldmezős indiai beruházás Magyarországon, s bízik benne, hogy a cég betelepülésével a kulturális és egyéb - oktatási, tudományos - kapcsolatok is fellendülnek.

Magyarországot stratégiai partnernek tekinti az Indiai Köztársaság, s bár mindig is jó volt a két állam kapcsolata, ebben új dimenziót nyitott Magyarország uniós csatlakozása - vélekedett a diplomata. Arra a kérdésre, hogy mennyi indiai befektetés érkezett eddig hazánkba, azt válaszolta: ezt nehéz lenne pontosan megmondani, hiszen több nagy cégben - mint például a Transelektro vagy az Alkaloida - szereztek tulajdont indiai cégek, és komoly a jelenlétük az információtechnológiai szektorban, a gyógyszeriparban, vagy például az élelmiszer-feldolgozó ágazatban is.

A heol.hu érdeklődésére Hiesz György polgármester elmondta: az Apollo Tyres gyárának építése idén ősszel kezdődhet el. Ennek első feltétele, hogy megszülessen Magyrország és a cék közötti támogatási szerződés, erre néhány héten belül minden esély megvan. Eztán köthet megállapodást Gyöngyös és az Apollo Tyres, és ha az engedélyezési eljárások kellő ütemben haladnak, ősszel megkezdődhet az építkezés, ami várhatóan egy évet vesz igénybe.

Skultéti Vilmos, a gyöngyösi ipari park igazgatója mindehhez azt tette hozzá: most érkezett haza Indiából az a mérnök-csapat, akik az ottani technológiával, illetve magyarországi adaptációjának lehetőségeivel ismerkedtek.

- Volt bennünk némi aggály, hogy milyen technológiára számíthatunk, de a szakemberek meggyőződtek róla, hogy ez lesz a legkorszerűbb, amit ebben az iparágban Magyarországon alkalmazni fognak - összegezte Skultéti Vilmos. Utalt arra is: az indiaiak nem tervezik az úgynevezett policiklikus aromás szénhidrogének alkalmazását a gyártásban. Igaz, ezeket 2011-ig még megengedi az uniós szabályozás, ám az Apollo Tyres várhatóan 2010-ben, vagy ''11-ben kezdi meg a termelést, így már semmiképp sem számol ezzel a technológiával.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!