Gazdaság

2008.02.22. 17:50

„Iszapcsapdában” a Tisza-tó

Jelenleg „iszapcsapdaként” működik a Tisza-tó, például a Hordódi-Tiszán az egykoron volt tíz méteres vízmélység mára másfél méterre csökkent – hangsúlyozta pénteki, poroszlói sajtótájékoztatóján dr. Aradi Csaba, a tó miniszteri biztosa.

R. M.

Az ökológus szakember elmondta: kollégáival még a hetvenes években jelezték, hogy a tározó a feltöltés után folyamatos kezelést igényel, de nem találtak megértésre. A fenntartási költségeket egyszerűen megspórolták. Holott egy ilyen mesterséges rendszert óvni kell, különben a növényzet elburjánzik, ez s az iszap gyorsan feltölti a tavat, bekövetkezik a mocsarasodás. Mindez immár olyan mérvű, hogy elengedhetetlen a beavatkozás.

Eközben azonban a tó idegenforgalmi vonzerejére, a természeti kép vadregényességére, a halászok, horgászok érdekeire, a vízügyi, árvízvédelmi funkciók ellátására is vigyázni kell. Aradi Csaba szerint még ebben az évben megkezdődhetnek a kotrási munkálatok az öblítőcsatornák előtti területeken, amelyeket aztán évente ellenőrizni kell. Előreláthatólag első lépésben több, mint kétmilliárd forintot fordíthat erre a célra a környezetvédelmi és vízügyi tárca európai uniós források bevonásával. Összességében azonban körülbelül hat-nyolc milliárdot kell a tó „takarítására” költeni. A kikerülő iszapból aztán például madárszigeteket építhetnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!