Gazdaság

2008.06.17. 16:40

Nyugdíjas pályázók nyerték el megyénkben a legtöbb üdülési csekket

A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány május végén döntött az idei szociális üdülési támogatást biztosító pályázatokról. Megyénkben több mint kétezer pályázó nyert el összesen 73 millió forint értékű üdülési csekket.

L. A.

A támogatásra négy nagy csoport tagjai voltak jogosultak: az alacsony jövedelmű nyugdíjasok (Ezüst Nyár pályázat), az önálló életvitelre nem képes, fogyatékossággal élők (Esély a Pihenésre), a szakiskolai tanulók (Vakáció) és a legalább két gyermeket nevelő, ám szintén alacsony jövedelemmel rendelkező munkavállalók (Szolidaritás).

Bodor Mihályné, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány tanácsadója elmondta, hogy évről évre megyénkben is egyre többen élnek ezzel a lehetőséggel. Idén különösen a nyugdíjasok voltak aktívak: az összes nyertes pályázat csaknem felét ők adták be. Még mindig sok azonban a hibásan beadott adatlap, vagy lemaradnak a szükséges mellékletek. Ezért örül az alapítvány annak, hogy egyre több helyi civil szervezet is segít a pályázóknak.

Heves megyében többek között a Dobó Katica Nyugdíjas Szervezet is segített a pályázóknak. A pályázatok elkészítésében, az ügyintézésben, az önrész összeszedésében és továbbításában vállaltak szerepet, ügyelve arra, hogy csak a jogosultak pályázzanak, az ő papírjaik viszont hibátlanul legyenek kitöltve. A csoportos pályázatok – mivel megkönnyítik a bírálók munkáját – előnyben részesültek, az igényléseket hamarabb feldolgozták, mint az egyénileg beadottak esetében.

Megyénkben tavaly óta a szociális alapon megpályázott és elnyert, de a gazdálkodók által megvásárolt üdülési csekk értéke is nőtt. Míg az előbbiek közül 2007-ben 1602-en jutottak 57 millió forint értékű üdülési csekkhez, addig idén már 2161-en nyertek el 73 millió forintot. A cégek 2008 első négy hónapjában 293 millió forintnyi üdülési utalványt vettek a dolgozóiknak, amelyet a megyében 705 elfogadóhelyen 27 féle szolgáltatásra lehet beváltani.

Ezek is érdekelhetik