Gazdaság

2008.10.19. 17:30

Egri borászok sikerei a Radványi Jenő-emlékversenyen

A Magyarok Világszövetségének elnöksége a Magyarok VII. Világkongresszusának keretén belül egy borversenyt és egy borkonferenciát is megszervezett.

K. G.

Az elnökség tagjai e két rendezvényt korán elhalálozott társuk, Radványi Jenő borász emlékének ajánlották. A nyár végi konferencián előadást tartott két egri borász, Kaló Imre és dr. Dula Bence is.
A borversenyre negyven Kárpát-medencei pincészet nevezett be 93 mintával. A zsűriben helyet kapott dr. Dula Bence mellett az ugyancsak egri bortermelő dr. Pók Tamás is. A „Magyarok Világkongresszusának borait” négy kategóriában választották ki: a száraz fehérborok között az egri borász, dr. Lőrincz György által jegyzett St. Andrea pincészet Örökké elnevezésű, 2007-es évjáratú cuvée bora nyert, a rosék között a szigetcsépi Gál pincészet 2007-es Kékfrankosa diadalmaskodott, a legjobb vörösbornak a Garamvári pincészet 2006-os Sinai Cabernet Sauvignonja bizonyult, a legjobb desszertbor pedig a Pauleczki pincészet 2000-es Aszúeszenciája lett.
Az Egri Borvidékről aranyérmes lett a vörösbor kategóriában a St. Andrea pincészet 2006-os Merengője (Egri Bikavér Superior) és a 2006-os Áldása (Egri Bikavér), valamint Sike Tamás 2005-ös Egri Cabernet Franc-ja. A Világkongresszus borainak és az aranyérmes borok gálájára, az oklevélátadásra a minap került sor Budapesten, a Magyarok Háza Kossuth-termében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!