Gazdaság

2008.11.28. 09:43

Cukorbomba a fagyos szőlőben - jeges szüret, fotókkal

A Markazi Aranybarát után - ami édes kategóriában Heves megye bora - most jégbort készít a markazi Hadobás Pince. A gyöngyösoroszi határban pénteken hajnalban kezdték el a szüretet.

J. M.

A Hadobás Pincészetben már tavaly elhatározták, hogy a forgalmi borok mellett különlegesnek számító nedűket is készítenek. A markazi vállalkozás első kuriózuma a tavaly Szürkebarát töppedt szőlőből készített Markazi Aranybarát volt, ami idén elnyerte a Heves Megye Bora címet.

– Szerettük volna ezt a sikert megismételni, ezért határoztunk úgy, hogy az idén jégbort készítünk. Most azonban a termés alapján úgy látom, nemcsak, hogy megismételjük, hanem túl is szárnyaljuk korábbi teljesítményünket – mondta Hadobás Károly, a Hadobás Pince ügyvezetője.

A jégbor különlegessége, hogy igen magas, literenként 190-200 gramm a maradék cukortartalma, és mustfoka meghalada a 25-öt. Ehhez a szőlőt novemberben kell leszüretelni. A gyöngyösoroszi határban csütörtökön 20-25 mázsa töppedt szőlőt szüreteltek le, amiből a lassú erjedés és a hosszú érlelés miatt csupán két év múlva lesz majd bor. [caption id="" align="aligncenter" width="450"] Kemény munka, de a majdani jégborért megéri - és muszáj is - fagyban szüretelni
[/caption]

– Ahhoz, hogy valaki jégbort készítsen, nem elég a szándék, szerencse is kell. Fontos, hogy hó és fagy legyen, hiszen a szőlőt fagyott állapotában kell leszüretelni és feldolgozni. Amikor hajnalban kiértünk a szőlőbe mínusz 6 fokot mutatott a hőmérő. Eredetileg szombaton szüreteltünk volna, de akkorra már felmelegedést jósoltak – tette hozzá Hadobás Károly.

A markazi pincészet a fűszeres Traminit biztosító gyöngyössolymosi Első Magyar Polgári Pincével együttműködve készíti első jégborát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!