Gazdaság

2009.04.16. 18:33

Az ÁSZ elnöke szerint sok időt elvesztegettünk

Az Egri Hozam Klub vendégeként dr. Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke arról beszélt, hogy a mostani világválság nem más, mint gazdasági modellek harca.

S. B. S.

Dr. Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke az Egri Hozam Klubban rámutatott arra, hogy a világban jelenleg zajló válságról senki se tudta megmondani előre, hogy ilyen lesz. Előrejelzések voltak a nagyvilágban, de itthon is. Valójában azonban többnyire az a koncepció élt, hogy ez a folyamat olyan módon pörög le, mintha egy V betűt képzelnénk: a hirtelen és mély zuhanást gyors felemelkedés követi. Nem így történt, és most a dupla vénél tartunk, aminek esetleg még kettőnél is több mélypontja lehet, kis fellendülésekkel.

A számvevőszéki elnök szerint itt most nem egy egységesen mindenkit érintő recesszióról van szó - hiszen például Kínában 7-8 százalékos növekedés prognosztizálható - hanem sokkal inkább arról, hogy gazdasági modellek harca játszódik le. Egyik oldalról a nyugati, ha úgy tetszik európai jóléti modell, a másik oldalon pedig az ázsiai termelési modell verseng. Ez a világban egyfajta kiegyenlítődést eredményezhet, a következmény azonban mindenképp az lesz, hogy a tőke hozzáadott értéke a munkaerő értékének a kárára fog növekedni. Leegyszerűsítve: a jóléti vívmányok veszteséget szenvednek.

Ami a magyarországi helyzetet illeti dr. Kovács Árpád úgy fogalmazott, hogy nagyon sok időt elvesztegettünk, miközben nem csináltunk semmit. Tegnapig kellett volna például benyújtani a Parlamentnek a jövő évi büdzsé koncepcióját, ugyanakkor még az idei dolgainkkal sem vagyunk tisztában. Miközben novemberben összeült a nemzeti csúcs, azóta is csak annyi történt, hogy a Reformszövetség is kidolgozott egy programot és talán vasárnapra lesz válságkezelési programja a kormánynak. A magyar társadalom átka az is, hogy rendkívül mozaikszerűen szerveződött, amiben nagyon sok a zsarolási potenciál. Pedig ma csak az összefogás segíthetne.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!