Gazdaság

2009.10.30. 06:52

Eger Vidék Kincsei: őriznek, gyarapítanak

Az egri kistérség vidékfejlesztési közössége az önkormányzatok, a civil szervezetek és a vállalkozások érdekében fogalmazta meg fő céljait.

PR-cikk

A tavalyi év közepén alakult meg az Eger Vidék Kincsei LEADER akciócsoport, majd ennek munkaszervezeteként az Eger Vidék Kincsei Térségi Vidékfejlesztési Nonprofit Kft. A vidékfejlesztési közösség akcióterületét tizennégy, Eger melletti település – Andornaktálya, Demjén, Egerbakta, Egerszalók, Egerszólát, Kerecsend, Maklár, Nagytálya, Noszvaj, Novaj, Ostoros, Szarvaskő, Tarnaszentmária és Verpelét – alkotja, az akciócsoport tagja az említett tizennégy község önkormányzata, huszonegy civil szervezet, három cigány kisebbségi önkormányzat és tizenhat vállalkozás. Négy település, Kerecsend, Egerbakta, Tarnaszentmária és Verpelét hátrányos helyzetűnek számít.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Nagy István, ügyvezető igazgató: – Fontos a foglalkoztatási helyzet javítása, az életminőség jobbítása.
[/caption]

Amint azt az említett kft. ügyvezető igazgatója, Nagy István elmondta, a közösség stratégiai célkitűzései közé tartozik a helyi kezdeményezésekre és erőforrásokra építve a vidék szellemi és épített örökségének megőrzése, életképes vidéki közösségek kialakítása, az együttműködés javítása, a partnerkapcsolatok és a helyi identitás erősítése. Ugyancsak fontos a térség gazdasági szereplőinek, településeinek, idegenforgalmának a fejlesztése, munkahelyek létrehozása, a foglalkoztatási helyzet javítása, az életminőség jobbítása. Specifikus cél a helyi termékek és szolgáltatások versenyképességének növelésével a fenntartható jövedelemszerzési lehetőségek megteremtése, a turizmus térségi aktivitásának növelése, turisztikai programcsomagok, látványosságok kialakítása, ápolt településkép, a népi mesterségek újraélesztése mellett.

A fenti célok megvalósítása érdekében az akciócsoport öt fő fejlesztési prioritást, tizenöt fejlesztési intézkedést és hatvanhét megoldási javaslatot dolgozott ki, amelyek közül a legtöbb a szálláshely-szolgáltatáshoz, a vendéglátáshoz kapcsolódik.

A vidékfejlesztési célok megvalósulásához a 2007–2013 közötti időszakban az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) mintegy 262 milliárd forinttal járul hozzá. Az egri kistérség 500 millió forint fejlesztési támogatással rendelkezik, amely az ÚMVP-3. intézkedéscsoport keretében négy célterületen használható fel. Erre az úgynevezett harmadik tengelyre összesen harmincnyolc pályázat érkezett, ezek közül tíz a mikro- és kisvállalkozások létrehozásának és fejlesztésének támogatására, tizennyolc a turisztikai tevékenységek ösztönzésére, hét falumegújításra és -fejlesztésre, három pedig a vidéki örökség megőrzésének támogatására.

Az összes beadott pályázat által igényelt támogatási összeg közel 620 millió forint volt – tudatta Nagy István. Szavai szerint az igények elbírálása még folyamatban van. Az előzetes értékelés és pontozás alapján, valamint a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal által elvégzett értékelés és a helyi akciócsoport közgyűlése által jóváhagyott lista szerint az első körben tizenhárom nyertes lesz. A harmadik tengely négy célterületére várhatóan november 16-ától lehet újra pályázni, s érdemes is, hiszen az említett 500 millió forintból körülbelül 300 „benn maradt”.

Az ügyvezető igazgató hangsúlyozta, hogy külön volt lehetőség a falvak új közösségi színtereinek, az Integrált Közösségi Szolgáltató Terek (IKSZT) kialakítására. Ezek révén a megújult épületekben sokrétű és minőségi közszolgáltatásokhoz juthatnak majd hozzá a legkisebb településeken élők. A pályázat első fordulójában címbirtokosi címet kapott Maklár, Ostoros, Egerszalók és Egerbakta, most következik a második forduló. Az IKSZT létrehozására egyébként településenként 50 millió forintot lehet nyerni, s a támogatási intenzitás százszázalékos. Ugyancsak külön keret szolgált a kistérségi közlekedési szolgáltatások fejlesztésére, így kapott úgynevezett „tanyabuszt” az egri kistérségben Demjén, Kerecsend, Ostoros és Egerbakta. Ezen túl az ÚMVP forrásaiból a falunapok rendezését is támogatták Andornaktályán, illetve Egerszóláton.

Meghosszabbították a negyedik tengely pályázatainak beadási határidejét

Októberben már megnyílt az ÚMVP negyedik tengelye, a pályázatok beadási határidejét a minap hosszabbították meg november 15-ig. Az új „csomag” részeként beadhatók kérelmek kulturális, hagyományőrző és sportrendezvények szervezésére, sportlétesítményhez kapcsolódó beruházásokhoz, polgárőrség eszközeinek beszerzésére, mezőgazdasági alapismeretek oktatásához hátrányos helyzetű emberek részére, bemutatókertek kialakításával, szálláshelyek létesítésére, fejlesztésére, felújítására, partnerkapcsolatok kialakítására, tájház, népi mesterségek háza, faluház, művelődési ház építésére, felújítására és környezetének rendbetételére, illetve családi napközi fejlesztésére. Támogatási igényt nyújthatnak be magánszemélyek, vállalkozók, mikro-, kis- és középvállalkozások, önkormányzatok, önkormányzati társulások, nonprofit szervezetek, egyházak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!