Gazdaság

2009.10.09. 06:56

Nagykorú lett a kiskörei vízerőmű

A hazai vízenergia hasznosítása címmel szakmai napot tartottak csütörtökön a Tiszavíz Vízerőmű Kft.-ben. Az eseményen ünnepelték a vízerőmű fennállásának 35. évfordulóját is.

Szuromi Rita

Harmincöt éves a Tisza II. Vízlépcső, amelynek kapcsolódó beruházásaként épült a Tisza jobb partján, Kisköre határában a Kiskörei Vízerőmű. A létesítmény fő tevékenysége, hogy a Tisza folyó megújuló energiájából a lehető legjobb hatásfokkal, környezetbarát módon villamos energiát termeljen és azt elossza.

– Harmincöt éve kezdett el villamos energiát termelni a kiskörei erőmű – tájékoztatott Ötvös Pál vezérigazgató. – Ez jó alkalom arra, hogy visszatekintsünk, és előre vetítsük a távlatokat. Utóbbiról elmondható: Magyarországon a következő évtizedekben is lesz megújuló energiatermelés, s ebben a vízenergiának is jelentős szerep jut.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A Kiskörei Vízerőmű most évente 90–95 millió kilowattot termel Fotó: Ötvös Imre
[/caption]

A társaság fő tevékenysége során a technológiai berendezések karbantartása, felújítása mellett jelentős fontosságot tulajdonít annak, hogy szűkebb környezetével, ezen belül a vízügyi szervezetekkel, az önkormányzatokkal, a helyi hatósági környezettel, a teljes lakossággal és minden kedves érdeklődővel jó kapcsolatot alakítson ki, és ápolja azt. – A Kiskörei Vízerőmű most évente 90–95 millió kilowattot termel – mondta el Berényi József, a Tiszavíz Vízerőmű Kft. Kiskörei Erőmű vezetője.

– Ez azt jelenti, hogy Kiskörén egy év alatt 25 ezer háztartás, nagyjából 70 ezer ember éves áramszükségletét állítjuk elő. A beépített teljesítmény 28 megawattos, ám ez időjárásfüggő. Amikor a folyón árhullám jön, s az erőműnél a szintkülönbség két méter alá csökken, akkor már nincs értelme termelni. Az is probléma, ha alacsony a vízhozam, hiszen ebben az esetben csak 4,5 megawattal számolhatunk. Így aztán évente hatvan olyan nap van, amikor Kiskörén nem tudunk termelni.

A kiskörei erőmű fő műszaki adatai

Kisköre legújabb kori történetének kiemelkedő létesítménye a Tisza II. Vízlépcső. A 35. évfordulóját 2009-ben ünneplő egység az ország legnagyobb vízerőműve. A Tisza folyó megújuló energiájából a villamos áramot négy csőturbina-generátoregység termeli, amelynek együttes kapacitása 28 megawatt. Az erőmű környezetével összhangban évente átlagosan 85–90 millió kilowattóra villamos energiát termel, a turbinagenerátor egységei 5–6 ezer órát üzemelnek. A termelt villamos energia 20 kilovoltos, illetve 120 kilovoltos feszültség szintű hálózatokba kerül.

– A jelenlegi duzzasztási szint mellett a Kiskörei Vízerőmű teljesítménye optimális, a folyónak ezen a szakaszán a mostani kondíciók mellett nagyobb teljesítmény nem érhető el – jelezte Berényi József.

A témával a Heves Megyei Hírlap foglalkozik pénteki számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!